Helinä Rautavaaran museossa pääsee nyt intialaiseen juhlaan virtuaalisesti

Anneli Tuominen-Halomo

Helinä Rauvavaaran museossa Tapiolassa pääsee nyt virtuaalisesti vierailemaan intialaiseen Durga-puja -juhlassa. VR-silmikon ja 360 asteisen videon avulla katsoja pääsee keskelle juhlaa.

Durga-puja -virtuaalitodellisuuskokemus on toteutettu yhteistyössä pääkaupunkiseudun bengaliyhteisön kanssa.

– Virtuaalitodellisuus on erinomainen väline kulttuurin esittelyyn. Syvällisemmän kulttuurien välisen ymmärryksen edistäminen on globaalissa maailmassa todella tärkeää, työryhmään kuulunut antropologi Suvi Sillanpää sanoo.

Vaikka Durga-puja -juhla on uskonnollinen juhla, sen sosiaalinen aspekti on yhtä tärkeä. Sukulaiset ja ystävät kokoontuvat iloiseen, syksyisen viikonlopun kestävään juhlaan.

– Meidän ensimmäinen ajatus oli saada 360-asteista kuvaa juhlasta. Sen jälkeen suunnittelimme yhdessä yhteisön kanssa, mitä he haluavat tuoda omasta kulttuuristaan esille.

Kuvaukset on tehty viime syksynä helsinkiläisyhteisön juhlassa. Ihmiset ovat kokoontuneet juhlasaliin seremonioihin ja lopuksi tanssitaan. Suomen ja englannin kielinen tekstitys kertoo, miten juhla etenee ja lisäksi tarjolla on tietoisku juhlan taustalla olevasta uskonnollisesta mytologiasta. Tapahtumissa ei ole mitään lavastettua.

Durgapuja

Durga puja on yksi hindulaisten suurimmista juhlista ja sitä vietetään hinduyhteisöissä ympäri maailmaa. Silloin juhlitaan jumalatar Durkaa ja hyvän voittoa pahasta.

Suomen bengaliyhteisö on järjestänyt oman juhlan joka syksy jo 20 vuotta.

Durga-puja -juhla on erityisen suosittu ja tärkeä Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa.

Virtuaalikokemuksen tuotannosta on vastannut monialainen työryhmä, johon kuuluivat mm. antropologit Emmi Huhtaniemi ja Suvi Sillanpää sekä VR-teknikot Mikko Aaltonen ja Tomas Valkonen.

Museo toimii Ahertajankuja 4:ssä. Avoinna ti klo 11–18, ke klo 11–19, to klo 11–18, pe klo 11–19 sekä la ja su klo 11–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.