Outo mittaustulos: rekkojen määrä romahti Länsiväylällä – henkilöautoralli väheni vain hieman

Jari Pietiläinen

Henkilöautoliikenne Länsiväylällä on vähentynyt länsimetron käyttöönoton myötä yllättävän vähän. Aiemmin arvioitiin, että metroliikenteen aloittaminen Ruoholahden ja Matinkylän välillä lisäisi asukkaiden intoa jättää auto kotiin ja siirtyä metron asiakkaiksi.

Liikenneviraston mittausten mukaan tammi-huhtikuussa kuluvana vuonna henkilöautoja liikkui kuitenkin Länsiväylällä vain prosentin verran vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Koska liikenteen volyymit ovat suuria, myös pienet prosentit merkitsevät paljon. Esimerkiksi prosentin pudotus henkilöautoliikenteessä tarkoittaa, että mittauspisteen ohi on ajanut tammi-huhtikuussa 90 000 ajoneuvoa vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Liikenneviraston keräämä tieto perustuu Hanasaaressa sijaitsevan automaattisen mittauspisteen keräämään dataan.

Kun mukaan lasketaan kaikenlaiset autot, liikenne Länsiväylällä on supistunut noin 4,6 prosenttia länsimetron avaamisen jälkeen.

Pudotus johtuu suurimmaksi osaksi linja-autoliikenteen dramaattisesta vähentymisestä.

– Länsiväylällä kulkeneiden linja-autojen määrä romahti samalla, kun monet bussilinjat katosivat, mutta se ei kuitenkaan selitä kokonaan liikennemäärän pudotusta, pohtii Liikenneviraston analytiikka-asiantuntija Pekka Kinnunen

– Näiden tulosten pohjalta näyttäisi siltä, että ainakin osa autoilijoista on siirtynyt auton ratista metron kyytiin. Mitään valtavaa henkilöautoilusta luopumista Länsiväylällä ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Hanasaaren mittauspisteen keräämä data sisältää myös yllättävän tiedon: sen mukaan kuorma-autoliikenne Länsiväylällä on vuoden kuluessa vähentynyt peräti viidenneksellä.

– On selvää, että tähän tulokseen ei länsimetron avaamisella ole vaikutusta, mutta pudotus on kuitenkin fakta. Saattaa olla, että raskaan liikenteen kulkureitteihin on tullut muutoksia esimerkiksi tietöiden vuoksi, arvioi Kinnunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.