Tutkijoilta poikkeuksellinen selitys: Tämän takia suomalaiset alkoivat lukea MV-lehteä

Marjo Rämö

Tampereen yliopiston COMET-tutkimuskeskus on julkaissut tutkimuksen valeuutisista ja valemediasta. Näkökulma on poikkeuksellinen, sillä tutkimukseen on haastateltu MV-lehden ja vastaavien suomalaisten verkkojulkaisujen tekijöitä ja lukijoita.

Tutkimuksen ovat tehteet Tampereen yliopiston tutkijat Elina Noppari ja Ilmari Hiltunen

Tutkijoiden mukaan parin viime vuoden aikana käyty vilkas keskustelu valeuutisista ja valemediasta on ollut ilmiötä yksinkertaistavaa ja paikoin karikatyyrimäistä.

– Julkista keskustelua niin sanotusta valemediasta ovat käyneet pääasiassa journalistit, ja fokus on ollut faktantarkistuksessa ja mediakasvatuksessa. Aihepiirin yhteydessä on puhuttu lähinnä tietoisesta harhaanjohtamisesta, verkkohäiriköinnistä ja vihan lietsonnasta. Ilmiö näyttää kuitenkin toisenlaiselta lukijoiden ja tekijöiden haastatteluissa, joissa korostuivat arvojen, ideologioiden ja maailmankatsomusten kaltaiset teemat, Noppari ja Hiltunen sanovatTamperelaisen mukaan.

Noppari ja Hiltunen eivät kutsu tämänhetkisiä suomalaisia verkkojulkaisuja valemediaksi vaan populistiseksi vastamediaksi.

– Valeuutinen-termi on kärsinyt eräänlaisen inflaation ja valemediaksi on luokiteltu alun perin liian erilaisia julkaisuja satiirisivustoista poliittisesti sitoutuneisiin julkaisuihin. Tutkimamme julkaisut lähinnä valikoivat omaan agendaansa – esimerkiksi maahanmuuttovastaisuuteen – sopivaa sisältöä kierrättämällä ja uudelleen kehystämällä materiaalia muualta mediasta. Sisällöt saattoivat usein olla yksinkertaisten faktojen tasolla paikkansapitäviä, mutta johtopäätökset poikkeavat valtavirran näkemyksistä.

Nopparin ja Hiltusen mukaan ilmiön ymmärtämiseksi juuri lukijoiden ja tekijöiden kuuleminen oli tärkeää. Se haastoi stereotyyppisiä käsityksiä, joita liitetään vastamedian seuraajiin.

– Vastamedioita seuraavat tulevat erilaisista yhteiskuntaluokista ja taustoista. Yhteistä näyttää olevan se, että he ovat menettäneet ainakin osin luottamuksensa journalismiin. Päinvastoin kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä, lukijat suhtautuvat usein myös vastamediajulkaisuihin melko kriittisesti. He ajattelevat vastamedian ja journalismin olevan eri tavoilla puolueellisia. Kyse on verkon aikakaudelle tyypillisestä mediankäyttötavasta, jossa yksilön omat valinnat ja harkinta nousevat keskeiselle sijalle.

Populistinen vastamedia journalismia haastamassa -tutkimushankkeen on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö. Tutkimuksen suomenkielinen julkaisu ilmestyy Mari K. Niemen ja Topi Hounin toimittamassa kirjassa Media ja Populismi – Työkaluja kriittiseen journalismiin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut