Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanha kerrostalolähiö saa taidekuorrutuksen Espoossa –  Maailmankuulun muraalitaiteilijan teos lähtölaukaus

KULTTUURI Karakallio Creative tuo Karakallioon lisää julkista taidetta ja tekee taiteesta osan arkea.

Karakallio Creative -hankkeen tavoitteena on elävöittää Karakallion aluetta taiteella ja tapahtumilla.

– Tavoitteena on tuottaa useita ja hyvin erilaisiakin teoksia Karakallioon, hankkeen pääkuraattori Jorgos Fanaris sanoo.

Juuri toteutettu taideteos on myös muraali. Sen maalasi Karakalliontie 5:een maailmankuulu argentiinalainen muraalitaiteilija Pastel

Fanaris iloitsee Pastelin saamisesta Suomeen, koska asiasta käytiin keskustelua kolme vuotta. Pastel saapui Espooseen Pariisista ja jatkoi täältä Norjaan.

– Pastel aloitti työskentelynsä tutustumalla suomalaiseen luontoon ja luonnonkukkiin ja teki sitten seinälle kukkasommitelman.

Karakallio on tiivis ja samalla kaunis ja luonnonläheinen alue."

Karakallio Creative on positiivinen esimerkki siitä, miten kaupunkitilaa voidaan ajatella ja kehittää innovatiivisesti.

– Karakallio valikoitui tähän hankkeeseen siksi, että se on tiivis ja samalla kaunis ja luonnonläheinen alue, Jorgos Fanaris selvittää.

– Karakallio Creative on ennennäkemättömän kunnianhimoinen taidehanke, joka hakee vertaistaan jopa kansainvälisesti.

Kulttuuritoimi vakuutti draivillaan, että Karakallio on taideprojektille juuri oikea paikka.

Tekemisen meininki on nyt saatu alulle."

– Karatalo on tärkeä yhteistyökumppani, koska siellä voidaan järjestää hankkeeseen liittyviä tapahtumia.

Hanketta viedään eteenpäin tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupungin kulttuuritoimen ja Karakallio-seuran kanssa. Tavoitteena on saada mukaan myös yrityksiä.

– Keskustelemme nyt laajasti erilaisten tahojen kanssa. Toimintamallit ja lopulliset puitteet muotoutuvat ajan kanssa.

Karakallio Creativen rahoitusmalleja on arvioitu laajasti ja tavoitteena on hankkia merkittävä summa rahaa eri lähteistä. Pastelin muraali rahoitetaan hankkeen toimintavaroista ja yhteistyökumppanien tuella.

Tekemisen meininki on nyt saatu alulle ja Fanariksen mukaan hanketta toteutetaan pitkäjänteisesti usean vuoden ajan.

Karakalliolaiset Ritva ja Esko Ketola olivat mallina kotitaloonsa Karakalliontie 1:en maalatussa muraalissa. Muraali on saanut hyvän vastaanoton ja se on madaltanut kynnystä uusien taidehankkeiden toteuttamiselle.

Karakallio Creativelle on avattu verkkosivu, jonka kautta asukkaat voivat vaikuttaa ja esimerkiksi ehdottaa taiteelle sijoituspaikkoja.

– Ovet ovat avoinna kaikille ammattitaiteilijoille, jotka pystyvät luomaan sisältöä alueelle. Loppuvuodesta järjestetään avoin teoshaku, jolloin pyydetään ideoita taiteilijoilta.

– Karakallio Creativessa toteutetaan pitkäkestoisia teoksia, mutta alueella voidaan järjestää myös taiteeseen keskittyviä tapahtumia.