Westendin uimarannan viereen suunnitellaan nyt kerrostaloja – pieni kylpylä olisi avoin kaikille

Havainnekuva Westendinportin tontille suunnitellusta asuinkerrostalosta. Julio Orduña Sánchez & Matias, L Arkkitehdit Oy

Seppo Korkman

Vuosia rakentamista odottaneen Westendinportin tontin uusin asemakaavaehdotus tulee nähtäville.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi nähtäville panon keskiviikkona äänin 9–4. Vähemmistöön jääneet kolme kokoomuksen ja yksi RKP:n jäsen olisivat hylänneet kaavaehdotuksen. Äänestyksessä kokoomusedustajien näkemykset hajosivat, sillä kaksi lautakunnan kokoomusjäsentä kannatti kaavan nähtäville panoa.

Kaavaehdotuksen mukaan Espoon Westendissä sijaitsevaan Westendinporttiin, omakotialueen ja Länsiväylän väliin jäävälle tontille voi rakentaa kahteen osaan jakautuvan, enintään 8-kerroksisen asuinkerrostalon. Rakennusoikeutta tulee 15 000 kerrosneliömetriä.

Lisäksi tontille tulee erillinen tuhannen neliön rakennus kahvila- ja kylpyläpalveluille. Niiden on tarkoitus palvella kaikkia alueen asukkaita, sekä Rantaraittia ja tontin läheisyydessä sijaitsevan Westendin vastikään kunnostetun uimarannan käyttäjiä.

– Vähemmistöön jääneet lautakunnan jäsenet olivat sitä mieltä, että suunniteltu asuinkerrostalo tulee liian lähelle Länsiväylää ja on massoitukseltaan liian suuri, kaavan hylkäämistä kannattanut kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) huomauttaa.

Lautakunta täydensi kaavaehdotusta muistutuksella, että jatkosuunnittelun aikana on huolehdittava siitä, että viereisen, kaupungin ylläpitämän Westendin uimarannan käytettävyys ei saa heikentyä.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkasen mielestä nyt edennyt kaava ja rakennushanke istuu hyvin alueelle.

– Sen myötä niin Rantaraitin välittömään läheisyyteen kuin uimarannan viereen saadaan lisää kaivattuja palveluja.

Rakennettavaksi suunniteltujen kerrostalojen asukkaiden yksityiseksi uimarannaksi Westendin ranta ei Hokkasen mukaan ole vaarassa missään tapauksessa muuttua.

Kaupunkisuunnittelujohtaja arvioi, että kaavaprosessi saadaan vietyä päätökseen vielä kuluvan vuoden aikana.

– Todennäköisesti kaavapäätöksestä tullaan kuitenkin valittamaan, kuten on valitettu kaikista aiemmista aluetta koskeneista kaavoista, Hokkanen ennakoi.

Osa ympäristön omakotiasukkaista on vastustanut tiukasti aiemmin tontille suunniteltuja Marriott-hotellia ja asuintornitaloa.

Tontin omistaa Ultivista Oy, jonka osakkaana on muun muassa ex-jääkiekkotähti Teemu Selänne

Alkujaan Ultivista Oy suunnitteli tontille Marriott-ketjun tornihotellia. Valtuusto hyväksyi hotellirakentamisen alueelle mahdollistavan asemakaavan 2011.

Omakotiasukkaiden vastustama kaava kävi läpi kaikki valitusasteet, mutta sai lopulta lainvoiman 2013. Korkein hallinto-oikeus löi pisteen valitusruletille syyskuussa 2013, kun se ei antanut valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen jättää käsittelemättä hotellin rakennusluvasta tehdyt valitukset. Sen jälkeen hankkeesta kanneltiin tuloksetta muun muassa EU:n komisiolle.

Valitusruletti viivästytti hotellihanketta sen verran pitkään, että taloustaantuman myötä Ultivista Oy luopui siitä.

Yleiskaava mahdollistaa

Espoon yleiskaavassa (Westendinportin) alue on osoitettu uutena keskustatoimintojen ja lähipalvelujen alueena. Alueelle saa osoittaa keskustaan soveltuvaa asumista sekä hallinto-, toimisto-, palvelu-, koulutus- ja myymälätiloja. Alueelle ei saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikköä. Alueen ottaminen yleiskaavassa suunniteltuun käyttöön on tarkoitettu perustuvaksi asemakaavaan.

Lähde: Espoon kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"
 2. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 3. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 4. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 5. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 6. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 7. Mielipide: Pidetään huolta hygieniasta
 8. Ämmässuolla käännetään kompostia – pahat hajut mahdollisia
 9. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 10. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.