Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isän tuska: Kukaan ei auttanut poikaani – Itsemurhaa hautoneelle tarjottiin Espoossa lääkäriaikaa viiden kuukauden päähän

MIELENTERVEYS Masentuneelle ja itsetuhoa hautovalle pojalle tarjottiin psykiatrista lääkäriaikaa viiden kuukauden päähän.

Julkinen psykiatrinen hoito kärsii Espoossa pahasta, ja potilaiden kannalta jopa kohtalokkaasta resurssipulasta. Näin arvioi espoolaisisä, joka onvajaanvuoden ajan taistellut poikansa hoidosta.

– Poikani on vuosia kärsinyt ahdistuneisuudesta ja masennuksesta. Syksyllä tilanne paheni niin, että hänet painostuksestani otettiin hoitoon Jorvin akuuttipsykiatrian osastolle.

Jorvissa hoito oli isän mukaan hyvää ja ammattitaitoista. Hoitojakso kesti vajaan kuukauden jonka jälkeen poika siirtyi avohoitoon Matinkylän psykiatriselle poliklinikalle.

– Uskoimme, että Jorvissa saatu hyvä hoito saa hyvää jatkoa myös avopuolella.

Toisin kuitenkin kävi. Tammikuussa Matinkylän yksikön ylilääkäri totesi, että pojalle annettua lääkitystä seurataan niin, että tilannetta arvioidaan uudestaan vasta kesäkuussa. Resurssipulan takia pojalleni tärkeää terapiaa pystyttiin Matinkylässä tarjoamaan vain kerran kuukaudessa, isä kertaa.

Avohoidossa lähes kolmekymppisen pojan tila huononi uudelleen nopeasti. Ahdistuneisuus ja masennus pahenivat. Itsetuhoisuus alkoi kuulua puheissa.

– Yritin isänä tukea häntä kaikin tavoin. Soitimme toisillemme jopa 30 kertaa päivässä. Muutin jopa joksikin aikaa pojan luo ollakseni hänen tukenaan, isä huokaa.

Sekä poika että isä yrittivät myös saada lääkäriaikaa sekä Matinkylän yksiköstä että Jorvista.

– Jorvista vastaus oli tyly: Hoitovastuu on Matinkylän yksiköllä. Menkää sinne tai sitten menette terveysasemalle.

Itkien Matinkylään soittaneelle pojalle vastaus oli yhtä kylmä: "Meillä ei valitettavasti ole aikaa sinulle nyt. Sovittu seuraava tapaaminen on kesäkuussa."

– Isänä olin erittäin huolestunut pojastani ja tunsin suurta vihaa koko psykiatrista avohoitoa kohtaan.

– Pelotti joka päivä, että poliisi tulee ovellemme kertomaan suruviestiä pojan kuolemasta.

Viimeisenä keinona poika haki apua yksityispuolelta.

Pitkän yrittämisen jälkeen terapeutti ja psykiatri löytyivät. Terapiakäynti maksaa 100 euroa ja psykiatrin tapaaminen 180 euroa käynniltä.

– Nyt työelämässä mukana olevalla pojallani on kuitenkin toivottavasti edessään paremman elämän alku, isä iloitsee.

– Pojan nykyinen psykiatri on sanonut, että hän kuulee usein kertomuksia siitä, miten huonosti julkinen psykiatrinen hoito toimii Espoossa.

Vaikka Husin akuuttipsykiatrian linjajohtaja toista väittää, isä hymähtää viitaten linjajohtaja Pekka Jylhän kommentteihin Länsiväylän jutussa (LV 14.–15.4.), jossa kerrottiin ministerille jätetystä kirjelmästä, missä Jorviin vaadittiin lisää akuuttipsykiatrian potilaspaikkoja.