Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marriott-hotelli, asuintorni... Teemu Selänteen yhtiön kovan onnen Westendin tontin uusin kaava lautakunnassa

Vuosia jauhettu, ja kaikki mahdolliset oikeusasteet kaavoitusvaiheessa läpi käynyt Westendinportin uusin asemakaavaehdotus on keskiviikkona kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä.

Uusimmassa asemakaavassa tontille on mallattu nyt kahteen osaan jakautuvaa 4–8 -kerroksista asuinkerrostaloa sekä tuhannen neliön erillistä rakennusta kahvilalle ja kylpyläosastolle. Ne tulisivat olemaan kaikkien espoolaisten käytettävissä.

Alun perin tontille suunniteltiin 18 -kerroksista Marriott -hotellia. Aika ajoi lukuisten valitusten takia suunnitelman ohi. Sittemmin tornista suunniteltiin asuintaloa. Sekin ajatus törmäsi ympäristön omakotiasukkaiden tiukkaan vastarintaan.

Asuntorakentamiseen tontille osoitetaan rakennusoikeutta 15 000 kerrosneliötä.

Valtuusto hyväksyi hotellirakentamisen alueelle mahdollistavan asemakaavan 2011. Ympäristön omakotiasukkaiden vastustama kaava kävi läpi kaikki valitusasteet, mutta sai lopulta lainvoiman 2013. Korkein hallinto-oikeus löi pisteen valitusruletille syyskuussa 2013, kun se ei antanut valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen jättää käsittelemättä hotellin rakennusluvasta tehdyt valitukset. Sen jälkeen hankkeesta kanneltiin tuloksetta muun muassa EU:n komisiolle.

Talouden taantuma vei Marriott -ketjun kiinnostuksen hotelliin alueella, ja tontin omistama Ultivista vaihtoi suuntaa ja aloitti asuintornitalon suunnittelun tontille. Kun torni ei naapurien silmää miellyttänyt, on uusimassa asemakaavaehdotuksessa torni muuttunut matalammaksi, mutta pidemmäksi kahteen osaan jakautuvaksi asuinkerrostaloksi joiden väliin tulee ääntä eristävä lasiseinä.

Tontti rajautuu osittain Westendin uimarantaan joka tulee säilymään yleisenä uimarantana.

Kiivaimmin 18 -kerroksisen hotellin rakentamista vastusti Heini Wathén, joka tunnetaan entisenä missinä ja muun muassa Lontoossa sijaitsevan Harrolds tavaratalon aiemmin omistaneen egyptiläisen miljardööri Mohamed Al-Fayedin vaimona. Wathén omistaa lapsineen talon muutaman sadan metrin päässä tontista.

Kiinteistö- ja sijoitusyhtiö Ultivistan omistajia ovat muun muassa Laakkosten autosukuun kuuluva Mikko Laakkonen sekä ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne.