Espoo suunnittelee seuraavaa elä ja asu -taloa senioreille – osa vanhuksista pystynyt jopa muuttamaan takaisin kotiin

SENIORIT Elä ja asu -konsepti on ollut menestyksekäs. Osa Kauklahteen muuttaneista vanhuksista pystyi muuttamaan takaisin kotiin.

Espoon seniorit saavat seuraavan elä ja asu -keskuksen Matinkylään. Keskus toteutetaan vuokratilahankkeena, ja sille on varattu tontti kauppakeskus Ison Omenan eteläpuolelta. Toiminta vuokratiloissa voisi alkaa 2021–2022. Alun perin keskuksen piti valmistua vuotta paria aiemmin.

Espoo rakentaa ”elämänmakuista elämää” tarjoavien seniorikeskusten verkostoa kaikkiin aluekeskuksiin. Kauklahden ja Leppävaaran elä ja asu -keskukset rakennettiin kaupungin taseeseen.

– Kaupungin linjaus on se, ettei kaupunkikonserni enää rahoita (seniorikeskusten) seiniä, sanoo vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen

Asukkaissa tapahtui jännä muutos, kun sairaalamaisuus jäi pois.”

Jatkossa seniorikeskukset aiotaankin toteuttaa vuokratilahankkeina. Matinkylän jälkeen aukeava Espoonlahden elä ja asu -keskus voisi aloittaa vuokratiloissa 2023–2024. Hankkeen toteuttamiseksi on asemakaavallinen varaus. Tapiolaan seniorikeskusta kaavaillaan vuoden 2025 jälkeen. Tulevaisuudessa seniorikeskus on tarkoitus saada myös Espoon keskukseen.

Lyytikäisen mukaan tänä vuonna tehdään Matinkylän seniorikeskuksen toteutustapaselvitystä.

– Seniorikeskuksen konseptia on tarkoitus myös päivittää, koska ensimmäisen keskuksen rakentamisesta on jo kuutisen vuotta. Vallankumousta konseptiin ei ole kuitenkaan tarpeen tehdä, Lyytikäinen sanoo.

Lyytikäinen kertoo, että Kauklahden ja Leppävaaran seniorikeskusten asunnot ovat täynnä ja tulijoita riittää asuntojen vapautuessa.

– Pitkiä jonoja meillä ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä ympärivuorokautisen palveluasumisen järjestelyaika on noin kuukausi. Kiireellisimmissä tapauksissa asia hoituu nopeammin, Lyytikäinen sanoo.

Espoon ensimmäinen elä ja asu -seniorikeskus Kauklahdessa on ollut menestys. Kun Kauklahti valmistui, Viherkoti meni remonttiin ja osa laitoksen asukkaista muutti Kauklahteen.

– Asukkaissa tapahtui jännä muutos, kun sairaalamaisuus jäi pois. Täällä heidän oma minä lähti vahvistumaan. Silmistä näki, että ”olemme vielä arvostettuja seniorikansalaisia, emme pelkkiä hoidettavia”, kertoo palveluesimies Merja Sivula

Sivula kertoo, että lopulta kahdeksan entistä vuodepotilasta voimaantui Kauklahdessa niin, että pystyi muuttamaan omaan kotiin.

Nykyään Kauklahteen muutetaan pääsääntöisesti omasta kodista sitten, kun kotihoidon asiakkuus ei enää riitä. Kauklahden 74 asukkaasta 85 prosenttia on pyörätuolissa.

Kauklahdessa työskentelee ihmisiä 17 eri kansallisuudesta. Kerran kuussa asukkaat pääsevät ”nojatuolimatkalle maailmalle”, kun hoitajat kertovat vuorollaan kuvin, tarinoin ja ruokaa tarjoten omasta maastaan ja kulttuuristaan.

– Asukkaat ovat pystyneet tällä tavalla matkustamaan, kun eivät enää muuten pääse. Näistä on tykätty paljon ja opittu sitä kautta myös hyväksymään erilaisuutta, Sivula sanoo.

Seniorikeskuksen henkilökunta työskentelee omissa vaatteissaan ja syö asiakkaiden kanssa samaa ruokaa samaan aikaan. Henkilökunnalla ei ole toimistoja, vaan kirjaamispisteet kaikille yhteisissä tiloissa.

– Vanhaa hierarkkista valta-asetelmaa on täällä murennettu monilla pienillä teoilla. Näkökulma on sairauskeskeisyyden sijaan elämänmakuisessa elämässä myös heikkokuntoisilla vanhuksilla.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut