Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jorvi ja muut Espoon uudet apteekit viivästyvät vuodella – kaksi apteekkaria jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

LUVAT Kaksi apteekkaria jätti valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Uusien apteekkien tulo Espooseen viivästynee vähintään vuodella, koska kaksi apteekkaria on valittanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tekemästä Espoon apteekkeja koskevasta päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen ruotsinkieliset uutiset

– Emme voi kuuluttaa apteekkilupia haettavaksi nyt. Hallinto-oikeuden päätöksen saanti vie tyypillisesti vähintään vuoden, kertoo yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta.

Fimea haluaa Espooseen kuusi uutta apteekkia, joista yksi tulisi Jorviin. Lisäksi Fimea on purkamassa Espoon nykyiset apteekkien sijaintialueet.

Apteekkarien valitus kohdistuu nimenomaan Fimean päätökseen poistaa nykyiset apteekkien sijaintialueet. Heidän mukaansa sijaintialueiden poisto on vastoin lääkelakia ja tulisi todennäköisesti johtamaan apteekkipalvelujen heikkenemiseen apteekkien keskittyessä vain suurimpiin aluekeskuksiin.

Apteekkarien edustajan mukaan apteekkarit eivät vastusta Fimean ehdotusta Jorvin apteekista tai muista uusista apteekeista edellyttäen, että Fimea osoittaa niille sijaintialueet.

Fimean Oinonen kertoo, että nykyisen lääkelain mukaan apteekkilupa voidaan antaa koko kunnan alueelle ellei ole vaarana, että joku suuri alue jää kunnassa ilman apteekkia.

– Emme näe (Espoossa) suurta vaaraa, että mikään suurista alueista jäisi tämän päätöksen myötä ilman apteekkia, Oinonen sanoo.

Fimea on viime vuosina laventanut apteekkien sijaintialueita monissa kaupungeissa, esimerkiksi Lahdessa.

Espoon tavoin monissa kaupungeissa muutoksista on tehty oikaisupyyntöjä ja valituksia. Niin myös vaikkapa Vantaalla, jossa on myös tehty päätös sijaintialueiden purkamisesta. Oinosen mukaan hallinto-oikeudet ovat kuitenkin pääsääntöisesti hylänneet valitukset.

Toive Jorviin sijoittuvasta, ympäri vuorokauden toimivasta apteekista on tullut Espoon kaupungilta ja se perustuu Marika Niemen (kok.), Leena Luhtasen (sd.) ja 49 muun valtuutetun toissa vuonna jättämään valtuustoaloitteeseen.

– Haluamme turvata uuden apteekin saannin Jorviin. Toistaiseksi Suomen suurissa sairaaloissa ei ole avoapteekkia. Sairaala-apteekki tulee varmasti olemaan lääkevalikoimaltaan erilainen kuin vaikkapa kauppakeskuksessa toimiva apteekki. Se on uudenlainen toimintaympäristö ja siihen liittyy erinäköisiä haasteita, Oinonen perustelee Jorvin apteekille kaavailtua omaa sijaintialuetta.