Jättitorneja, asuntoja tuhansille, meritäyttöalue – Keilaniemessä edessä vuosien mullistus

Keilaniemi Jättitorneja, asuntoja, palveluja, meritäyttöalue. Keilaniemen toimistotaloviidakko uudistuu rajusti vuoteen 2030.

Havainnekuva Keilaniemen ja Otaniemen eteläosasta mahdollisesti vuonna 2030. Arkkitehtitoimisto SARC

Seppo Korkman

Keilaniemen alueella Espoossa on alkamassa jättimullistus, jonka arvioidaan tuovan sinne vuoteen 2030 mennessä muun muassa asuntoja vajaalle 4 000 asukkaalle. Kun mukaan lasketaan Keilaniemen kupeessa Otaniemessä olevan Kivimiehenrannan kehittämissuunnitelmat, voidaan asukaslukuarviot ainakin tuplata.

– Keilaniemen ja Otaniemen eteläosien kehittämisessä on kyse erittäin kunnianhimoisista ja korkeatasoista suunnitelmista jopa ilman mahdollista Tallinna -tunnelia, arvioi Tapiola -projektin johtaja Antti Mäkinen

Mullistuksen myötä toimistotalojen täyttämään Keilaniemeen tuodaan asutuksen lisäksi erilaisten palvelujen kirjo.

–  Uudistuminen on jo alkamassa, Mäkinen huomauttaa viitaten Fortumin entisen toimistotornin eli Raaden hampaan alkavaan peruskorjaukseen. Sen myötä tornin huippu muuttuu ravintolaksi.

– Keilaniemi tulee jatkossakin olemaan leimallisesti monipuolinen ja kansainvälinen yritys-, tutkimus- ja innovaatioalue, Mäkinen lainaa yhtä kaupungin elinkeino- ja kilpailukykyjaoston hyväksymistä 12 teesistä alueen kehittämisessä.

Ensimmäinen suurista asuntorakennushankkeista, 32 -kerroksisen pyöreän asuntotornin rakentaminen käynnistynee Kehä I:n tunnelointitöiden valmistuttua keväällä 2019. Hanketta varjostaa vielä KHO:n käsittelyssä oleva valitus, joka koskee kaupungin ja SRV:n välistä kauppaa tornin tontista.

– Jos hanke etenee suunnitellusti, on ensimmäinen torni valmis 2021 ja toisen rakentaminen käynnistyisi sen jälkeen.

Vuoden kuluttua on alkamassa myös tunnelin päälle tulevan puiston rakentaminen.

– Puisto tehdään meneillään olevan urakan yhteydessä, mutta valituksista riippuen Itärannan puoli lopullisine kevyen liikenteen yhteyksineen voi jäädä tekemättä. Lisäksi Keilaniemen puoleinen reuna jää osittain tekemättä tornitalotonttien vuoksi. C- ja D-tornien kohdalle tehdään puistosuunnitelmasta poiketen tilapäinen luiska, Kehä I:n kattamistöitä johtava rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare huomauttaa.

Peräti 158 metriä korkean toimisto- ja hotellitornin rakentaminen on tarkoitus käynnistää kesällä 2020. Valmiina Regenero Oy:n rakentama jättitorni on vuoden 2022 loppuun mennessä.

Keilaniemen niemen viereen kaupungin suunnitelmissa on vajaan kahden hehtaarin meritäyttöalue.

– Selvitys meritäytöstä on jo valmiina. Töihin lähdetään kuitenkin vasta, kun alueen käytöstä on olemassa konkreettiset suunnitelmat, Mäkinen painottaa.

Meritäyttöalueelle nousisi asuntoja, mutta erityisesti se hyödynnettäisiin puistoalueena, jonka kautta Rantaraitti voisi tulevaisuudessa edetä.

Kivimiehenrantaan rutkasti asuntoja

Senaatti-Kiinteistöjen ja Aalto-yliopiston omistamalle Kivimiehenrannan alueelle on suunniteltu tiivistä asuntorakentamista usealle tuhannelle asukkaalle. Kehittämisen kohteena ovat myös entinen Raja- ja merivartiokoulun tontti sekä Geologisen tutkimuskeskuksen tontti.

Rakennusoikeutta alueelle on haettu lähes 150 000 kerrosneliölle.

Espoon elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsitteli hanketta kokouksessaan 30. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.