"Vauvalleni virsut laitan, varpaillensa villanutun" – Elina Pulli riimittelee lapsille kalevalamitassa

Sylisampo-kirjassa on Karoliina Pertamon kuvia suomalaisista eläimistä ja niiden söpöistä eläinvauvoista. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Harva taitaa nykyään tietää, mikä on kalevalamitta. Puhumattakaan siitä, että osaisi kirjoittaa kalevalamittaan.

Espoolainen kirjailija Elina Pulli osaa. Häneltä on tänä vuonna ilmestynyt uusi kirja, Sylisampo.

Siinä hän riimittelee tähän tapaan.

Vauvalleni virsut laitan,

varpaillensa villanutun

Suukottelen silmät suuret,

siloposket sippuraiset.

Sylisampo on ensimmäinen kirja, jonka hän on kirjoittanut kalevalamittaan.

–Olen toki harrastanut kalevalailua muutoin ja tykännyt poljennosta aina. Sain apua Trokeemankelista, mutta riimittely oli silti vaikeaa, Elina Pulli kertoo.

Trokeemankeli on Kalevalaisen Runokielen Seuran kehittämä palvelu, joka toimii netissä. Tekstin voi kirjoitta Trokeemankeliin ja se tutkii, onko syötetty teksti kalevalamittaa.

–Trokeemankeli on tosi tiukka. Se herjaa heti, jos runojalan nousussa tai laskussa on vääränmittainen tavu. Vaikka korvakuulolta kuvittelee onnistuneensa, Trokeemankeli kertoo, että ei se mennyt ihan oikein. Mutta hauskaa se oli.

–Yksi haaste oli siinä, että olen kirjoittanut kehollisuuteen ja liikkumiseen liittyen niin paljon runoja, että sen vuoksi on hankalaa löytää kokonaan itselle uusia riimipareja.

Hän etsii säkeille rytmin kävellessään Rantaraitilla.

Kaikkien lorujen ensimmäiset versiot syntyivät yhden lomaviikon aikana. Elina Pulli hioi kuitenkin jokaisen lorun moneen kertaan ennen kuin hän oli lopputulokseen tyytyväinen.

–Ehkä yksinkertaistaen voisi sanoa, että yksi loru päivässä.

Uutta runokirjaa suunnitellessaan Elina Pulli aloittaa aina samasta: Hän lähtee kävelylle Rantaraitille ja kävellessään hän etsii säkeille rytmin. Lorujen ainekset löytyvät kehon osista, perusliikkeistä ja lapsen arkipäivän toiminnoista. Lisäaineksia loru saa siitä, mitä hän näkee, kuulee, tuntee ja haistaa. Syntyneet säkeet hän kirjaa puhelimen muistiin myöhempää muokkausta varten.

Elina Pulli allekirjoittaa yleisen käsityksen siitä, että lapsille luetaan nykyään liian vähän.

–Myös päiväkodeissa on aiemmin ollut itsestään selvää, että lapsille luetaan ääneen, mutta siihenkin tarvitaan nykyään koulutusta ja houkuttelua.

–Itse kannustaisin vanhempia lukemaan juuri loruja, sillä ne sopivat isommillekin. Lorut ovat lyhyitä, nopeita ja edistävät kielen oppimista mainiolla tavalla. Satujen ja tarinoiden ääneen lukeminen on ihan parasta yhdessäoloa.

Kielen lisäksi tarinat auttavat lasta oppimaan muiden ihmisten kanssa olemista, yhteistyön ja empatian taitoja, itsesäätelyä ja myös tarinaan liittyviä asiasisältöjä.

Sylisampo-kirjan on kuvittanut espoolainen Karoliina Pertamo Elina Pulli muistelee ehdottaneensa kustantajalle Pertamoa hänen Kukkuluuruu-lorukirjansa kuvitajaksi, koska hän oli ihastunut Pertamon värikkäisiin kuviin.

–Kukkuluuruu oli vuonna 2016 äitiyspakkauksessa. Sen jälkeen ryhdyimme kustantajan ja Karoliinan kanssa suunnittelemaan uutta kirjaa ja minä sain ajatuksen kalevalahenkisistä runoista ja eläinvauvoista. Karoliina teki mielestäni upeat kuvat.

Tällä hetkellä Elina Pulli tekee apurahan turvin leikki-ikäisten liikuntaa käsittelevää kirja lasten vanhemmille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut