Järjestöt: Rahoituksen puute hidastaa luonnonsuojelua Suomessa

Euroopan luonto köyhtyy, koska jäsenmaat eivät ole onnistuneet EU:n luonnonsuojelusäädösten toimeenpanossa. Näin todetaan juuri julkaistussa selvityksessä.

18 EU-maata kattavassa selvityksessä Suomen tilanteen arviointiin osallistuivat BirdLife Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

EU:ssa luontoa suojellaan pääasiassa lintu- ja luontodirektiivien avulla. Niiden toteutumista arvioitiin 11 kriteerillä.

Parhaat tulokset tutkituista maista saivat Belgia, Luxemburg ja Unkari. Seuraavina olivat Ruotsi, Suomi ja Tanska.

Suomessa ja useimmissa muissa maissa EU-direktiivit on tutkimuksen mukaan siirretty varsin hyvin lainsäädäntöön. Tästä huolimatta uhanalaisten lajien ja luontotyyppien määrä on kasvanut Suomessa ja muualla EU:ssa.

Suurin ongelma Suomessa näyttää olevan rahoituksen riittämättömyys. Se hidastaa suojelualueiden perustamista, luonnonhoitoa ja ennallistamista.

Ympäristöjärjestöjen mielestä rahoitusta pitää lisätä merkittävästi ensi kesän budjettiriihessä ja tulevassa hallitusohjelmassa. Lisää suojelualueita tarvitaan järjestöjen mielestä erityisesti Etelä-Suomeen.

Vertailussa hännille jäivät Bulgaria, Portugali ja Itävalta. Muut arvioidut maat olivat Alankomaat, Kroatia, Kypros, Kreikka, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Latvia ja Romania.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut