Huima muutos 500 000 euroa maksavien asuntojen kaupassa – "Suomi pitäisi jo jakaa kahteen asuntomarkkinaan"

Kalliiden asuntojen kauppa käy nyt erittäin vilkkaasti pääkaupunkiseudulla. Erityisen vilkkaasti kalliit asunnot vaihtavat omistajaa Helsingissä, jossa jo 11 prosenttia myydyistä käytetyistä asunnoista maksaa yli 500 000 euroa.

Tieto käy ilmi kiinteistönvälittäjä Kahdeksannen päivän tuoreesta katsauksesta. Se perustuu Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n tilastoihin.

Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen sanoo tiedotteessa, että yli 500 000 euroa maksavien käytettyjen asuntojen kauppojen määrä on kasvanut Helsingissä 70 prosenttia viidessä vuodessa.

Karppisen mukaan ilmiötä selittää sekä kysynnän että tarjonnan lisääntyminen.

– Kehyskuntien hulppeiden pientalojen sijaan ostetaan isoja kalliita kerrostaloasuntoja kantakaupungista, Karppinen selittää.

– Rakentamisbuumin seurauksena markkinoille on tullut myös muutaman vuoden vanhoja, lähes uusia asuntoja, jotka kiinnostavat ostajia.

Helsingin kalleimmat neliöhinnat löytyvät Kaartinkaupungista, Kaivopuistosta, Punavuoresta ja Eirasta. Kovinta hintojen nousu on ollut kuitenkin Etu-Töölössä ja Verkkosaaressa.

Samalla myös edullisempien asuntojen hinnoissa on Helsingissä monin paikoin nousua.

Asunnonvälittäjien kautta myytyjen asuntojen keskihinta oliHelsingissä jo yli 280 000euroa. Keskihinta on noussut viidessä vuodessa 13 prosenttia.

Näitä hintoja nostaa osaltaan kaupungin täydennysrakentaminen vanhoihin lähiöihin, kuten Myllypuroon

Alle 200 000 euroa maksavien vanhojen asuntojen kauppamäärä on ollut selvässä laskussa Helsingissä jo noin kolme vuotta.

Juha Karppisen mukaan myydyin asuntojen hintaluokka Helsingissä saattaa olla jo tänä vuonna 200–300 000 euroa.

Ensiasunnon ostajille tämä tarkoittaa sitä, että asuntouralle pääsy on yhä vaikeampaa. Asunnot samaan aikaan kallistuvat ja pankit vaatien vaatiman lainakaton määrä nousee.

Sama kehityskuin Helsingissä on nyt Karppisen mukaanensi kertaa nähtävissä myös Espoossa, jossa alle 200 000 euron kauppojen määrä putosi viime vuonna jopa 14.

– Espoossa metron aukeaminen on todennäköisesti kasvattanut sijoitusasuntokysyntää. Helsingissä edulliset asunnot ovat valuneet sijoitussalkkuihin jo jonkin aikaa, nähtäväksi jää onko sama kehitys alkanut myös Espoossa, Karppinen sanoo tiedotteessa.

Sen sijaan Vantaalla asuntojen kauppamäärien kehitys on jatkanut tasaista kasvua myös edullisissa hintaluokissa.

Vaikka hinnat tuntuvat useista ihmisistä rajuilta, ei markkinoilla Karppisen mielestä ole ylikuumentumista.

Hän vetoaa muun muassa siihen, että pääkaupunkiseudun käytettyjen asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat käytännössä pysyneet ennallaan kaksi viimeistä vuotta.

– Asuntokauppamäärät ovat harvaan asutussa maassamme niin pieniä, että kovin lyhyen jakson tarkastelu on kuin katsoisi isoa huonetta avaimenreiästä. Suomen asuntomarkkina tulisi jakaa jo julkisessa keskustelussa kasvukeskuksiin ja muuhun Suomeen, Karppinen kommentoi.

Markkinakatsauksen tiedot kattavat noin 75 prosenttia kaikista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa tehdyistä asuntokaupoista. Mukana ei ole rakennusyhtiöiden, tai yksityisten tekemiä kauppoja. Katsauksen tarkasteluajanjaksona on käytetty 12 kuukauden ajanjaksoa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut