Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi hankkia sähköpyörä? Listasimme 6 hyvää syytä

Sähköavusteisten polkupyörien hankintatukea ei tullut, mutta pelkkä esitys ja aurinkoiset pyöräilykelit saivat monet harkitsemaan uutta, sähköistettyä menopeliä. Mutta miksi hankkia sähköavusteinen pyörä tavallisen fillarin sijaan tai sen rinnalle?

Sähköpyöriä myyvän Tammiston Electrobikesin Jimi Jokinen vastasi renkaanpotkijan epäilyihin:

1. Sähköpyörä on kallis.

– Näin voi sanoa, jos sähköpyörää vertaa tavalliseen pyörään. Laadukkaan sähköpyörän hinnat lähtevät 1500 eurosta. Vaihteellisten tavallisten pyörien hinnat lähtevät 400 eurosta. Sähköpyöriä voi saada jopa 600 eurolla, mutta näiden kestävyys arveluttaa.

2. Akku loppuu kesken matkan.

– Pienimmillä akuilla pääsee 30–60 kilometriä, isoimmilla ajaa 100–200 kilometriä. Akun latausajat vaihtelevat laturin koon mukaan kolmesta kuuteen tuntiin.

3. Sähköpyörä on kömpelö.

– Sähköjärjestelmä tuo yleensä noin 10 kiloa lisäpainoa pyörään. Akun sijainti tarakalla tai rungossa, ja moottorin sijainti joko polkimien kohdalla tai navoissa, antavat hieman erilaisen ajotuntuman.

4. Pyöräilijän kunto romahtaa.

– Sähköavusteista pyörää poljetaan samalla teholla kuin normaalia pyörää.Ainoa ero on, että sähköpyörällä ajaminen on kuin ajaisi aina myötätuulessa. Sähköpyörän satulaan tulee noustua useammin kuin tavallisen pyörän satulaan ja pyörämatkojen pituudet kasvavat. Vastatuulet, ylämäet ja hikoilu ovat yleensä syynä sille, miksi ihmiset eivät lähde liikenteeseen pyörällä. Suomessa maksiminopeudeksi on säädettty 25 km/h. Moottori kytkeytyy pois päältä, kun vauhti nousee yli sallitun, lihasvoimalla saa mennä kovempaa.

5. Kallista pyörää ei uskalla jättää silmistä.

– Osassa pyöristä tulee runkolukko vakiona. Oli kyseessä sitten sähkö- tai tavallinen pyörä, kannattaa aina hankkia lukkopaketti, johon kuuluu sekä runko- että vaijeri- tai ketjulukko. Näin pyörä saadaan kahdesta kohtaa kiinni. Myös akuissa on lukkokiinnitys.

6. Akut ovat kalliita ja ongelmajätettä.

– Litiumakut kestävät käytöstä riippuen noin 3–5 vuotta. Akun elinikään vaikuttavat sen käyttömäärät sekä latauskerrat. Uusien akkujen hinnat vaihtelevat noin 500–1000 euron välillä. Akut kierrätetään myymälöiden kautta valmistajille, koska Suomessa ei ole vielä litiumkierrätystä.