Kyllästyttävätkö Nuuksion ruuhkat? – Vihdin puolelta löytyy ainutlaatuisia, vielä rauhallisia luontokohteita

VIHTI Jos Nuuksio on Espoon puolelta jo koluttu, kannattaa lähteä Vihtiin.

Vihdissä on monipuolisia vaellusreittejä, polkuja, luonnon nähtävyyksiä ja mahdollisuuksia liikkua luonnossa niin kävellen, meloen kuin pyöräillenkin.

– Ei Vihdistä tarvitse poistua kauemmaksi, että voi aistia metsän hiljaisuutta, löytää hienoja näköaloja tai kauniita vesialueita, kertoo Retkipaikka-sivuston Antti Huttunen, joka tekee tiivistä yhteistyötä Vihdin kunnan ja Vihdin matkailun, Visit Vihdin kanssa. Kunnan matkailun pääpaino löytyy luontomatkailusta, eikä syyttä.

Pääkaupunkiseudun luontokohteista ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin on Nuuksion kansallispuisto. Suuri osa siitä on Vihtiä.

Vihdin alueen sisääntulot puistoon ovat kuitenkin jääneet vähemmälle huomiolle kuin Espoon puolella sijaitseva Haukkalammen sisääntulo. Haukkalampi onkin viime vuosina alkanut ruuhkautua ja mikäli mielii lähteä luontoon kokemaan hiljaisuutta, ei Haukkalampi enää välttämättä täytä näitä odotuksia.

Huttunen muistuttaakin, että Vihdistä pääsee Nuuksion kansallispuistoon kätevästi useampaakin eri kautta. Salmen virkistysalueelta Tervalammelta on pääsy puiston uumeniin. Reittejä pitkin pääsee halutessaan vaikka kuinka pitkälle. Salmen puolella luonto on koskemattomampaa, kulkijoita on vähemmän ja tilaa löytyy.

Vihdin Matkailu ry:n puheenjohtaja Annu Huotari vinkkaa, että patikoinnin lisäksi Salmen alueelta lähtee todella hienoja pyöräilyreittejä, joista voi muodostaa useamman kymmenen kilometrin metsälenkin.

Huotari ja Huttunen kertovat, että sisääntuloreittejä löytyy myös Valklammelta ja Veikkolasta.

– Jos olet etsimässä marjapaikkoja tai haluat nauttia luonnosta ilman jatkuvaa ihmisvilinää, ovat nämä reitit uskomattoman hienoja ja niiden kautta on mahdollista taivaltaa hyvinkin monipuolisia reittejä ja nähdä ainutlaatuisia maisemia.

Nuuksion lisäksi Vihti tarjoaa paljon muitakin luontokohteita. Huttuselta löytyy pitkä lista suosituksia – sellaisiakin, joissa kaikki paikallisetkaan eivät välttämättä ole käyneet. Jääkauden muodostamia nähtävyyksiä Vihdistä löytyy helposti. Näistä Rokokallio suurine kalliolohkareineen on yksi hienoimmista luonnon aikaansaannoksista.

Toinen jääkauden voimasta kertova paikka on Konianvuoren eteenpäin kallistunut hiidenkirnu, jonka alla voi Huttusen mukaan pidellä vaikka sadetta.

Luontoa ja Vihdin maisemia voi aistia myös menemättä syvälle metsään. Huttunen vinkkaa, että monelle retkipyöräilijällekin kierto Hiidenveden ympäri on upea kokemus.

Kierros on noin 50 kilometriä pitkä, mutta sen varrella on sopivin välein mukavia levähdyspaikkoja, joten peruskuntoiselle pyöräilijälle retki pysähdyksineen on hieno päivä viettää aikaa.

Hiidenveden alueesta voi nauttia myös meloen. Järven pienistä saarista löytyy myös laavupaikkoja jopa yöpymiseen.

Sekä Huotari että Huttunen toivovat, että Vihdissä innostuttaisiin luontomatkailun mahdollisuuksista laajemmaltikin.

– Vihdissä on hienoja perinteisiä kyliä, joiden varrella on mitä kauneinta perinnemaisemaa. Vierailijoille olisi varmasti elämys kokea erilaisten majapaikkojen tunnelmaa, isäntäväen kertomuksia ja sitä historiaa, mitä kunnastamme löytyy niin pitkältä ajalta. Kaikkea sitä voisi kokea kulkien päivisin merkattuja reittejä kylästä toiseen kävellen tai pyöräillen uutta majapaikkaa kohti.

Huotari toivoo myös, että yhä suosiotaan kasvattanut pyöräily toisi lisää kävijöitä Vihdin puolelle. Esimerkiksi Salmesta pääsee tekemään pitkiäkin lenkkejä hyvässä maastossa.

Antti Huttusen

Pääkslahden luontopolut näyttävät kulkijoilleen monipuolista maastoa ja näköaloja alueen korkeimmista kohdista. Pääkslahdesta löytyy myös Hiidenveden rannalla sijaitseva Puumannin laavu, jossa retkeilijät voivat istahtaa paistamaan makkaraa, katselemaan kaunista järvimaisemaa.

Puumannin laavu on hyvin hoidettu alue, josta löytyy polttopuita retkeilijöiden tarkoituksiin. Pääkslahden luontopolun toiselta puolelta löytyy Rysätarhan laavu. Alueen opasteet ovat uusittuja ja hyvin selkeitä.

Palakosken alueelta löytyy Mummukallion upeat maisemat ja sen juurelta lähtevä polku jossa vastaan tulee jylhä koski ja muuttuva metsämaisema.

Upeita näköaloja löytyy myös Moksista Konianvuorelta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut