Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä

Kuvituskuva. Riitta Kumpulainen/Arkisto

Aapo Siippainen

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet ovat järkyttyneitä Helsingin kaupungin kotihoidon mahdollisesta laiminlyönnistä.

Helsingin Uutiset kertoi tiistaina, että Itä-Helsingissä asunut kotihoidon asiakas oli maannut kuolleena kotona useita viikkoja, mutta hoitaja ei ollut käynyt hänen luonaan.

Apulaispormestari ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Sanna Vesikansa (vihr.) sanoo, että tapaus on vakava ja se tullaan tutkimaan hyvin tarkasti.

–Meidän on mietittävä kotihoidon toiminnan organisoimista ja henkilöstön jaksamista.

Helsingin kotihoitoon avattiin keväällä uusia työpaikkoja. Seija Muurinen (kok.) sanoo, että ainakin aluksi paikkojen täyttämisessä on ollut vaikeuksia.

–Kotihoidon tarve on kasvanut nopeasti. Helsingin kaupungin täytyy keksiä tapoja, joilla kotihoitoon saadaan riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa.

Helsinki kertoi äskettäin, ettäkotihoitoon haetaan 30 uutta työntekijää. Hoitajia on haettu läntisen ja pohjoisen Helsingin kotihoitoon. Palkka on 2 149,50 euroa kuukaudessa.

Vesikansa sanoo, että kaupungin on tehtävä töitä ja mietittävä palkkausta, että se olisi houkuttelevampi työnantaja.

–Tarvitsemme osaavaa ja jaksavaa henkilökuntaa.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstösuunnittelupäällikkö Tarja Näkki kertoo, että tänä keväänä kotihoitoon on avattu yhteensä 40 työpaikkaa. Kaikki ei ole saatu kuitenkaan täyteen. – Meillä on haasteita saada kotihoidon tehtäviä täyteen.Olemme laittaneet, joitain tehtäviä uudelleen hakuun. Olemme parantaneet markkinointia ja pyrkineet lisäämään hakuilmoitusten näkyvyyttä.

Vesikansa muistuttaa, että Helsinki laittaa enemmän rahaa kotihoitoon kuin monet muut suuret kaupungit.

–On kuitenkin mietittävä, onko meillä enemmän erityistarpeita, kuten yksinäisiä ja huonokuntoisempia vanhuksia.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin talvella kotihoidossa työskentelevän hoitajan kokemuksista. Hän kritisoi "juoksulistoja", jotka pakottavat hoitajat tekemään työnsä hosumalla.

Työoikeuden professori arvioi pian tämän jälkeen, että kotihoitajien työolot voivat olla lainvastaisia

Perussuomalaisten Mari Rantanen vaatii sosiaali- ja terveysvirastolta laajempaa selvitystä kotihoidon nykyisestä tilanteesta.

–Vanhukset ovat jääneet ilman asianmukaista hoivaa, vaikka he ovat olleet palveluiden piirissä. Näyttää siltä, että tilanne on toistuva. Jossain kohtaa on mätää.Tilanne on käsittämätön, että ihminen on ollut kuolleena niin pitkään, Rantanen sanoi HU:lle keskiviikkona.

Rantanen epäilee, ettei Helsingin kaupunki pysty varmistamaan inhimillistä ja turvallista vanhuutta.

–En osoittaisi yksittäisiä työntekijöitä. Tiedän, miten kovilla he ovat. Työntekijöiltä tulee viestiä, että hoitajilla on aikaa vain muutaman minuutin käynteihin, joissa tarkistetaan, että ollaan hengissä. Ei sitä voi kutsua laadukkaaksi toiminnaksi.

Rantanen pitää vääränä, että ihmisiä pidetään viimeiseen asti asumassa kotona. Hänen mielestä kaupungin pitäisi tarjota enemmän laitospaikkoja, joissa voi asua ympäri vuorokauden.

LUE MYÖS: Kotonaan viikkoja kuolleena maanneen naisen taustasta uutta tietoa

Tapio Bergholm (sd.) on huolissaan, että lyhyen ajan sisään Helsingissä on ollut kaksi vakavaa ongelmaa kotihoidossa.

–Valtuuston ja lautakunnan päätöksillä on tänä vuonna kotihoitoon panostettu lisää budjettivaroja Helsingissä. Onko tilanne edelleen huono voimavarojen lisäämisestä huolimatta?

–Kotihoidon työntekijöiden paine keventyisi, jos ympärivuorokautisia asumispalveluita lisättäisiin, Bergholm arvioi HU:lle.

VasemmistoliitonSaku Etholén näkee yksittäisiä tilanteita tärkeämpänä resurssien riittävyyden.

–Mitä vähemmän on resursseja ja mitä vähemmän aikaa, sitä enemmän tulee laiminlyöntejä.

Etholén on saanut lautakunta-aikanaan kymmeniä viestejä, etteivät kotihoidon työntekijät ennätä syventyä vanhusten yksilölliseen tilanteeseen tai pitää taukoja.

Hän uskoo, että kotihoidon tehokkaammalla organisoinnilla voisi saada parempia palveluja. Jos työntekijämäärää ei pystytä nostamaan, Etholén toivoo, että yhden asiakkaan luona kävisi aina samat hoitajat.

–Sekin auttaisi vähän, jos hoitaja tuntisi vanhuksen tilanteen. Hän voisi paremmin vaihtaa kuulumisia,Etholén toivoo HU:n haastattelussa.

Kotihoidon asiakastyytyväisyyttä mitataan jatkuvasti. Sanna Vesikansa tietää, että Helsingissä on myös tyytyväisiä kotihoidon työntekijöitä ja asiakkaita.

–Meillä on erittäin hyvin toimiva kotihoitoalueita. Olin tutustumassa Vuosaaressa, jossa on saatu hyvä onnistumisia. Täytyy miettiä, miten asiat saataisiin toimimaan yhtä hyvin koko kaupungissa, apulaispormestari sanoo.'

Juttuun lisätty Tarja Näkin kommentit 18.4. kello 15.00.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 2. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 3. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 4. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 5. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 6. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 7. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Hänninen 8.7.
 12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 13. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 14. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 15. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suurpellon ammuskelun uhri kuoli vammoihinsa – poliisi epäilee kahta miestä murhasta
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Metallia etsineet kokivat yllätyksen Porkkalassa – kiven alta paljastui rahakätkö
 4. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 5. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 6. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 7. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 8. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 9. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 10. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 11. Uuden apteekin avautuminen Isoon Omenaan nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi espoolaisen apteekkarin valituksen
 12. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 13. Korona rajoittaa yhä hammashoidon toimintaa Espoossa – "Kaikkia toimenpiteitä ei ole tällä hetkellä mahdollista tehdä"
 14. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 15. Hänninen 8.7.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.