Betoniprofessori tekee myös taidetta betonista – näyttely Galleria Saimassa

Jouni Punkki tekee torsoista jatkuvasti uusia versioita. Punkki

Anneli Tuominen-Halomo

Galleria Saimassa on nähtävillä lauma värillisiä, käsin hiottuja ja tarkasti viimeisteltyjä betonihärkiä. Ne ovat osa Aalto-yliopiston betonitekniikan professorin Jouni Punkin ensimmäistä omaa kuvanveistonäyttelyä, nimeltään Toros & Torsos.

Punkin innostus kuvanveistoon on syttynyt Virpi Kanto-Kokon kuvanveistokursseilla, joille Punkki on osallistunut jo lähes 20 kertaa. Kanto-Kokko kannusti insinööriä tarttumaan betoniin. Punkki lähestyykin kuvanveistoa materiaalituntemuksensa pohjalta.

– Betoni on jopa monipuolisempi kuin kuvanveiston perinteiset materiaalit pintastruktuuriltaan ja väreiltään. Betonin imago perustuu aivan turhaan harmaaseen perusbetoniin, Punkki sanoo.

Punkki on luonut työtavan, jolla hän yhdistää 3D-muotoilua ja käsillä tekemistä. Taiteilija työstää teosten alkuperäisen muodon digitekniikoilla, mutta viimeistelty lopputulos syntyy käsin hiomalla. Pinta on lähes silkkinen.

Härät ovat saaneet inspiraationsa Espanjasta, jossa Punkki viettää vuosittain paljon aikaa. Torsot puolestaan ovat kiehtoneet häntä pitkään ja niistä syntyy jatkuvasti uusia versioita.

Teknisen taustansa vuoksi Punkki arvelee päätyvänsä joskus kuvanveistäjille poikkeuksellisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi torsojen jalustakiinnityksissä yhdistyvät esteettisyys ja tekniset yksityiskohdat.

Toror & torsos -näyttely Galleria Saimassa (Neitsytpolku 9, Helsinki) jatkuu 29. huhtikuuta asti. Galleria on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–17 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 6. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 9. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.