Betoniprofessori tekee myös taidetta betonista – näyttely Galleria Saimassa

Jouni Punkki tekee torsoista jatkuvasti uusia versioita. Punkki

Anneli Tuominen-Halomo

Galleria Saimassa on nähtävillä lauma värillisiä, käsin hiottuja ja tarkasti viimeisteltyjä betonihärkiä. Ne ovat osa Aalto-yliopiston betonitekniikan professorin Jouni Punkin ensimmäistä omaa kuvanveistonäyttelyä, nimeltään Toros & Torsos.

Punkin innostus kuvanveistoon on syttynyt Virpi Kanto-Kokon kuvanveistokursseilla, joille Punkki on osallistunut jo lähes 20 kertaa. Kanto-Kokko kannusti insinööriä tarttumaan betoniin. Punkki lähestyykin kuvanveistoa materiaalituntemuksensa pohjalta.

– Betoni on jopa monipuolisempi kuin kuvanveiston perinteiset materiaalit pintastruktuuriltaan ja väreiltään. Betonin imago perustuu aivan turhaan harmaaseen perusbetoniin, Punkki sanoo.

Punkki on luonut työtavan, jolla hän yhdistää 3D-muotoilua ja käsillä tekemistä. Taiteilija työstää teosten alkuperäisen muodon digitekniikoilla, mutta viimeistelty lopputulos syntyy käsin hiomalla. Pinta on lähes silkkinen.

Härät ovat saaneet inspiraationsa Espanjasta, jossa Punkki viettää vuosittain paljon aikaa. Torsot puolestaan ovat kiehtoneet häntä pitkään ja niistä syntyy jatkuvasti uusia versioita.

Teknisen taustansa vuoksi Punkki arvelee päätyvänsä joskus kuvanveistäjille poikkeuksellisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi torsojen jalustakiinnityksissä yhdistyvät esteettisyys ja tekniset yksityiskohdat.

Toror & torsos -näyttely Galleria Saimassa (Neitsytpolku 9, Helsinki) jatkuu 29. huhtikuuta asti. Galleria on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 11–17 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut