Nopeimmat kirjoittavat jopa 120 sanaa minuutissa – testaa nyt omien sormiesi nopeus

Kuvituskuva. Anton Soinne

toimitus

Nopeimpia kirjoittajia yhdistää virheiden välttäminen ja pianon soittamista muistuttava painallustekniikka.

Tämä selviää Aalto-yliopiston ja Cambridgen yliopiston yhteisestä tutkimuksesta.

Testaa oma kirjoitusnopeutesi tästä linkistä.

Tutkimukseen osallistuneet kirjoittivat keskimäärin 52 englanninkielistä sanaa minuutissa.

Hajonta oli erittäin suurta.

Nopeimmatkirjoittajat tekivät vähiten virheitä.

–Nopeimmat koehenkilöt ylsivät 120 sanaan minuutissa. Se on mahtava tulos, kun ottaa huomioon, että koe tehtiin kontrolloidusti ja satunnaislauseilla, sanoo professori Antti Oulasvirta Aalto-yliopistosta.

Suomen kielessä sanojen keskipituus on selvästi pidempi kuin englannissa, joten tulosta ei voida suoraan verrata suomen kielellä tehtyihin testeihin.

Nopeimmat kirjoittajat tekivät vähiten virheitä. Heitä yhdisti myös pianon soittamista muistuttava painallustekniikka, jossa kirjoittaja painaa seuraavaa näppäintä jo ennen, kuin nostaa sormen ylös edelliseltä.

Tekniikka on suosittu peliharrastajien keskuudessa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun tutkimuksessa on havaittu sitä hyödynnettävän myös kirjoittamisessa.

–Nopeista kirjoittajista 40–70 prosenttia hyödynsi rolloveriksi kutsumaamme tekniikkaa riippumatta siitä, kirjoittivatko he kosketusnäytöllä vai fyysisellä näppäimistöllä. Rollover toimii vain tiheään toistuvilla kirjainyhdistelmillä ja edellyttää, että käyttäjä osaa kirjoittaa katsomatta sormiaan, tohtorikoulutettava Anna Feit sanoo.

70- ja 80-luvuilla ammattikirjoittajat ylsivät 60–90 sanaan minuutissa.

Aalto-yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkimukseen osallistui vapaaehtoisia yli 200 eri maasta. Selvästi suurin osa, 68 prosenttia, oli Yhdysvalloista. Enemmistö osallistujista oli nuoria ja rutinoituneita näppäimistön käyttäjiä, ja noin 70 prosenttia oli osallistunut kirjoitustekniikan kursseille.

Kaikkiaan 168 000 koehenkilöä testasi kirjoitusvauhtiaan tutkijoiden kehittämällä verkkotestillä.

Näppäimistöllä tai kosketusnäytöllä kirjoittaessa tyypillinen virhe on väärän kirjaimen painaminen.

Suurin osa koneella kirjoittamista koskevasta tutkimuksesta on peräisin kirjoituskoneiden aikakaudelta.

70- ja 80-luvuilla ammattikirjoittajat ylsivät 60–90 sanaan minuutissa.

Kirjoituskoneella tehdyt virheet olivat yleensä tuplalyöntejä tai kirjainten väliin jäämisiä, kun taas näppäimistöllä tai kosketusnäytöllä kirjoittaessa tyypillinen virhe on väärän kirjaimen painaminen.

Nykyisin kirjoittajien tekniikoissa on myös enemmän vaihtelua.

–Nykyisillä näppäimistöillä painallukseen vaaditaan paljon vähemmän fyysistä voimaa kuin kirjoituskoneella kirjoittaessa. Siksi itseoppineet kirjoittajat voivat olla todella nopeita, vaikka he eivät hyödyntäisi perinteistä kymmensormitekniikkaa, Feit selittää.

Tutkijat havaitsivat myös, ettei kursseilla käyneiden ja itseoppineiden välillä ollut juurikaan eroja nopeudessa tai virheiden määrässä.

Tulos vahvistaa aiemmat tutkimukset, joiden mukaan itseoppineet löytävät itselleen sopivimmat kirjoitustavat ja kursseja käyneet taas unohtavat osan oppimastaan.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut