Hinkkaava sylitanssi ylitti rajan – äiti hämmästyi Temptation Islandin ikäsuosituksia, nyt vastaa luokittelija

Iso osa suositun Temptation Island Suomi -sarjan jaksoista on sallittu kaiken ikäisille. Kuvan esimerkki, jakso nimeltään kimppakivaa kannella, on kielletty alle 7-vuotiailta. Kuvakaappaus

Toni Tervo

Temptation Island Suomen ikärajat saivat sarjaa katsoneen perheenäidin ihmettelemään.

Kohutun sarjan ikärajat Nelosen ruutu-palvelussa nimittäin ovat pääasiassa S eli sallittu kaikille ja K7 eli kielletty alle seitsemänvuotiailta. Ikärajat hämmensivät toimitukseen yhteyttä ottannutta perheenäitiä, sillä varattujen parien ja sinkkujen välistä peliä kuvaava ohjelma sisältää runsaasti seksiviittauksia, paljasta pintaa sekä alkoholin käyttöä.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ohjeiden mukaan esimerkiksi seksiin liittyen sallitun ikärajan ohjelma saa sisältää halailua, syleilyä tai suudelmia tai alastomuutta muussa kuin seksuaalisessa kontekstissa.

Ohjelmaa esittävältä Neloselta vastattiin Etelä Suomen Median tekemään kysymykseen ikärajan perusteista, että ikärajoista vastaa ulkopuolinen ikärajaluokittelija Stella Media oy.

Stella Medialta sarjaa luokittelevaOlli Rusamamyöntää, että Temptation Island Suomi ei ole helpoimmasta päästä luokitella.

–Temptation Island menee kastiin "vaikeasti luokiteltava", sillä siinä liikutaan paljon harmaalla alueella. Esimerkiksi seksuaalisen sisällön kriteeri 19 (K7) kattaa "yksittäiset verhotusti esitetyt eroottissävyiset kohtaukset", jollaisista on tämän sarjan kohdalla pääosin kyse.

–Sallitun ja K7:n välinen raja on niin ikään vaikeasti vedettävissä, sillä syleily ja suudelmat aiheuttavat kriteerin 19 vain, jos niissä on silminnähden aistittavissa seksuaalista latausta. Seksistä puhuminen ei aiheuta kriteeriä, ellei se ole poikkeuksellisen tai häiritsevän tiuhaa.

Rusama toteaa, että esimerkiksi eräs ohjelman tuleva jakso tulee olemaan ikärajasuositukseltaan korkeampi.

–Aiemmin tänään luokittelin kriteerin 17 (K12) mukaisesti yhden sarjan jaksoista. Siinä kriteerin aiheutti sarjan aiemmista jaksoista roisiudellaan poikennut pitkä sylitanssikohtaus, jossa alaston tai puolialaston nainen hinkkasi itseään tuolissa istuvaa miestä vasten.

–Alastomuushan ei sinänsä ole vielä minkään kriteerin arvoinen, eikä kyseisessä kohtauksessakaan ollut kyse seksistä. Katsoin kuitenkin ilmeisen seksuaalisen latauksen ja pitkän kohtauksen keston oikeuttavan tiukempaan ikärajaan. Välillä myös seksiviittausten määrä on erityisen runsasta ja seksikohtaukset hieman K7:aa yksityiskohtaisempia ja pidempiä sekä käytännössä vähemmän verhoiltuja, jolloin vaakakuppi kääntyy K7:sta K12:een.

Alkoholinkäyttöä ohjelmassa Rusama ei sen sijaan näe ongelmana.

–Päihdekriteeriä ei voi Temptation Islandin rantajuhlista jaksoille antaa, sillä sarjassa ei esitetä korostettua ja ihannoivaa alaikäisten alkoholinkäyttöä.

LUE MYÖS: UNELMIEN TYÖPAIKKA? NÄIN SAMI KURONEN VIETTÄÄ AIKAANSA TEMPTATION ISLANDILLA KUN KAMERAT EIVÄT KÄY

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut