Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjailija hoitaa aktivistin hautaa – nuorena kuollut nainen on myös romaanin henkilö

KULTTUURI Historian sankari sai Ville Kaarnakarista hautansa hoitajan.

Helsingissä on havahduttu mielenkiintoiseen ilmiöön: suomalaiset ovat nyt kiinnostuneet hoitamaan heille tuntemattomien ihmisten hautoja.

– Kenelläkään ei varmasti ole tarkkaa tietoa siitä, paljonko tällaisia vieraista haudoista huolehtivia on, mutta varmasti heitä on useita, arvioi hautaustoimiston päällikkö Risto Lehto Helsingin seurakuntayhtymästä.

– Meillä on jo mietitty eräänlaisten "hautakummien" virallistamista. Todennäköisesti kokoamme tulevaisuudessa vapaaehtoista väkeä siivoustalkoisiin ja kunnostamaan muuten hoitamattomia hautoja.

Espoolaisella kirjailijalla Ville Kaarnakarilla on ollut viimeiset kymmenkunta vuotta tapana käydä Hietaniemen hautausmaalla laittamassa Verna Eriksonin (1893–1918) haudalle kynttilä jouluna ja itsenäisyyspäivänä.

– Näin Vernasta vanhan kuvan ja se jäi elämään mielessäni. Otin hänestä selvää ja kävi ilmi, että hän oli sortovuosina ja Suomen itsenäistyessä mitä menestynein aktivisti. Vapaussodan aikana hän salakuljetti punaisessa Helsingissä valkoisille aseita, Kaarnakari kertoo.

– Sitten aloin käydä poikani kanssa hänen haudallaan ja tätä perinnettä olen jatkanut kymmenkunta vuotta.

Viime vuonna Kaarnakari otti yhteyttä Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluihin. Kävi ilmi, että Vernalla ei ole enää ainuttakaan elossa olevaa sukulaista.

– Allekirjoitin sopimuksen siitä, että olen tämän haudan "asiakas", ja vastuussa sen hoitamisesta. Puhuin asiasta ystävilleni, ja hekin innostuivat tulemaan mukaan, Kaarnakari mainitsee.

– Nyt meitä on jo toistakymmentä miestä ja naista, jotka olemme valmiita kunnostamaan Verna Eriksonin hautaa. Olemme samalla tutustuneet oman maan historiaan.