Kirjailija hoitaa aktivistin hautaa – nuorena kuollut nainen on myös romaanin henkilö

KULTTUURI Historian sankari sai Ville Kaarnakarista hautansa hoitajan.

Espoolainen kirjailija Ville Kaarnakari on vieraillut tällä haudalla jo kymmenkunta vuotta. Verna Eriksonin leposijan hoito on Kaarnakarille kunnia-asia. Kari Pekonen

Jari Pietiläinen

Helsingissä on havahduttu mielenkiintoiseen ilmiöön: suomalaiset ovat nyt kiinnostuneet hoitamaan heille tuntemattomien ihmisten hautoja.

– Kenelläkään ei varmasti ole tarkkaa tietoa siitä, paljonko tällaisia vieraista haudoista huolehtivia on, mutta varmasti heitä on useita, arvioi hautaustoimiston päällikkö Risto Lehto Helsingin seurakuntayhtymästä.

– Meillä on jo mietitty eräänlaisten "hautakummien" virallistamista. Todennäköisesti kokoamme tulevaisuudessa vapaaehtoista väkeä siivoustalkoisiin ja kunnostamaan muuten hoitamattomia hautoja.

Espoolaisella kirjailijalla Ville Kaarnakarilla on ollut viimeiset kymmenkunta vuotta tapana käydä Hietaniemen hautausmaalla laittamassa Verna Eriksonin (1893–1918) haudalle kynttilä jouluna ja itsenäisyyspäivänä.

– Näin Vernasta vanhan kuvan ja se jäi elämään mielessäni. Otin hänestä selvää ja kävi ilmi, että hän oli sortovuosina ja Suomen itsenäistyessä mitä menestynein aktivisti. Vapaussodan aikana hän salakuljetti punaisessa Helsingissä valkoisille aseita, Kaarnakari kertoo.

– Sitten aloin käydä poikani kanssa hänen haudallaan ja tätä perinnettä olen jatkanut kymmenkunta vuotta.

Viime vuonna Kaarnakari otti yhteyttä Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluihin. Kävi ilmi, että Vernalla ei ole enää ainuttakaan elossa olevaa sukulaista.

– Allekirjoitin sopimuksen siitä, että olen tämän haudan "asiakas", ja vastuussa sen hoitamisesta. Puhuin asiasta ystävilleni, ja hekin innostuivat tulemaan mukaan, Kaarnakari mainitsee.

– Nyt meitä on jo toistakymmentä miestä ja naista, jotka olemme valmiita kunnostamaan Verna Eriksonin hautaa. Olemme samalla tutustuneet oman maan historiaan.

Ville Kaarnakari

Kagaali oli ensimmäisellä sortokaudella (1899–1905) syntynyt vastarintajärjestö. Se vastusti venäläistämistoimia ja niitä toteuttanutta valtakoneistoa.

Opiskelija ja aseiden salakuljettaja Verna Erikson on yksi Ville Kaarnakarin kirjoittaman jännitysromaani Operaatio Kagaalin henkilöistä. Eriksonin elämä päättyi sairauteen syksyllä 1918.

Espoon kirjailijoihin kuuluvan Ville Kaarnakarin pääasiallinen tuotanto liittyy Suomen sotahistoriaan. Hänen tyylilajinsa on sotatrilleri, jossa hän sekoittaa historialliseen faktaan fiktiivisen tarinan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut