Kirjailija hoitaa aktivistin hautaa – nuorena kuollut nainen on myös romaanin henkilö

KULTTUURI Historian sankari sai Ville Kaarnakarista hautansa hoitajan.

Espoolainen kirjailija Ville Kaarnakari on vieraillut tällä haudalla jo kymmenkunta vuotta. Verna Eriksonin leposijan hoito on Kaarnakarille kunnia-asia. Kari Pekonen

Jari Pietiläinen

Helsingissä on havahduttu mielenkiintoiseen ilmiöön: suomalaiset ovat nyt kiinnostuneet hoitamaan heille tuntemattomien ihmisten hautoja.

– Kenelläkään ei varmasti ole tarkkaa tietoa siitä, paljonko tällaisia vieraista haudoista huolehtivia on, mutta varmasti heitä on useita, arvioi hautaustoimiston päällikkö Risto Lehto Helsingin seurakuntayhtymästä.

– Meillä on jo mietitty eräänlaisten "hautakummien" virallistamista. Todennäköisesti kokoamme tulevaisuudessa vapaaehtoista väkeä siivoustalkoisiin ja kunnostamaan muuten hoitamattomia hautoja.

Espoolaisella kirjailijalla Ville Kaarnakarilla on ollut viimeiset kymmenkunta vuotta tapana käydä Hietaniemen hautausmaalla laittamassa Verna Eriksonin (1893–1918) haudalle kynttilä jouluna ja itsenäisyyspäivänä.

– Näin Vernasta vanhan kuvan ja se jäi elämään mielessäni. Otin hänestä selvää ja kävi ilmi, että hän oli sortovuosina ja Suomen itsenäistyessä mitä menestynein aktivisti. Vapaussodan aikana hän salakuljetti punaisessa Helsingissä valkoisille aseita, Kaarnakari kertoo.

– Sitten aloin käydä poikani kanssa hänen haudallaan ja tätä perinnettä olen jatkanut kymmenkunta vuotta.

Viime vuonna Kaarnakari otti yhteyttä Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluihin. Kävi ilmi, että Vernalla ei ole enää ainuttakaan elossa olevaa sukulaista.

– Allekirjoitin sopimuksen siitä, että olen tämän haudan "asiakas", ja vastuussa sen hoitamisesta. Puhuin asiasta ystävilleni, ja hekin innostuivat tulemaan mukaan, Kaarnakari mainitsee.

– Nyt meitä on jo toistakymmentä miestä ja naista, jotka olemme valmiita kunnostamaan Verna Eriksonin hautaa. Olemme samalla tutustuneet oman maan historiaan.

Ville Kaarnakari

Kagaali oli ensimmäisellä sortokaudella (1899–1905) syntynyt vastarintajärjestö. Se vastusti venäläistämistoimia ja niitä toteuttanutta valtakoneistoa.

Opiskelija ja aseiden salakuljettaja Verna Erikson on yksi Ville Kaarnakarin kirjoittaman jännitysromaani Operaatio Kagaalin henkilöistä. Eriksonin elämä päättyi sairauteen syksyllä 1918.

Espoon kirjailijoihin kuuluvan Ville Kaarnakarin pääasiallinen tuotanto liittyy Suomen sotahistoriaan. Hänen tyylilajinsa on sotatrilleri, jossa hän sekoittaa historialliseen faktaan fiktiivisen tarinan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 4. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 5. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Hänninen 8.7.
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 15. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 4. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 5. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 8. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 9. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 10. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 15. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.