Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisapteekkarit haluavat edelleen kumota Fimean päätöksen – "Ensin tulisi määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan"

LÄÄKKEET Yhdeksän apteekkaria haluaa kumota Fimean päätöksen.

Yhdeksän Espoossa toimivaa apteekkaria jatkaa edelleen taistelua Fimean viime syksyistä päätöstä vastaan. Apteekkarit ovat toimittaneet Fimealle lausuntonsa, jossa otetaan kantaa Espooseen perustettavaan kuuteen uuteen apteekkiin, joista yksi sijaitsisi Jorvissa ja olisi mahdollisesti avoinna ympäri vuorokauden.

Apteekkarit toteavat lausunnossaan, että he eivät sinällään vastusta Jorviin sijoittuvaa apteekkia. Jorvin apteekki ei kuitenkaan apteekkareiden mukaan edellytä apteekkien sijaintialueiden muuttamista. Lausunnossa viitataan myös apteekkareiden alkuperäiseen oikaisuvaatimukseen, jossa otetaan kantaa Jorvin apteekin yöaukioloon. "Tämä (yöaukiolo) on virheellinen peruste, sillä lääkelaki tai muu lainsäädäntö ei edellytä lääkkeiden saatavuutta yöaikaan", alkuperäisessä oikaisuvaatimuksessa todetaan.

Aloitteen Jorvin sairaala-alueelle sijoittuvasta, ympäri vuorokauden toimivasta apteekista tekivät toissa vuonna valtuustoaloitteen Marika Niemi (kok.), Leena Luhtanen (sd.) ja 49 muuta valtuutettua.

Myöskään Espooseen sijoittuvia uusia apteekkeja apteekkarit eivät lausuntonsa mukaan sinällään vastusta. Tarve tulee kuitenkin apteekkarien mukaan arvioida tapauskohtaisesti. "Kuuden uuden apteekin summittaista perustamista ei kuitenkaan voida pitää lääkelain mukaisena", lausunnossa todetaan.

Espoon apteekkisota on saanut paljon julkisuutta Länsiväylän uutisoitua vastarintaan nousseista apteekkareista (LV 13.12.2017). Sen jälkeen asiasta uutisoivat myös useat valtakunnan mediat. Poliitikot, muun muassa espoolainen kansanedustaja Pia Kauma (kok.) ovat vaatineet apteekkialan sääntelyn purkamista.

Myös Apteekkariliitto on ottanut kantaa Espoon tapaukseen. Liitto kannattaa apteekkien lukumäärän lisäämistä ja pitää Jorviin kaavailtua apteekkia perusteltuna.

Hiljattain asiasta repesi vilkas keskustelu myös somessa, kun Espoon Puskaradio -nimiseen Facebook-ryhmään ladattiin lista oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneista apteekkareista. Moni keskustelija oli valmis boikotoimaan uusia apteekkeja vastustavia apteekkareita.

Keskustelussa ihmeteltiin muun muassa, miksi sairaiden tai sairaiden lasten vanhempien pitäisi könytä keskellä yötä Vantaan Myyrmäkeen tai Helsingin keskustaan hakemaan lääkkeitä, kun paikalliset apteekit sulkevat ovensa jo illasta.

Vääntö Espoon apteekeista on poikinut poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja myös Fimeaan.

– Kirjaamoon on tullut paljon tietopyyntöjä tapaukseen liittyen. Kyselyjä on tullut joka suunnalta, kansalaisilta, apteekeista, medialta, toteaa yliproviisori Noora Oinonen Fimeasta.

Oinonen ei muista, että apteekkiluvat olisivat ainakaan viime vuosina herättäneet näin paljon kiinnostusta.

Yksi apteekkareiden lausunnon allekirjoittaneista on Espoonlahden apteekin apteekkari Mika Vidgren. Vidgren toteaa ymmärtävänsä keskustelun lähtökohtia. Samalla hän kuitenkin harmittelee, että kaikki asiaan liittyvät faktat eivät välttämättä ole keskustelijoilla tiedossa.

–Apteekkialaan liittyvät järjestelmät ovat hyvin monimutkaisia ymmärtää. Esimerkiksi se ajatus, että apteekkien määrä lisäisi kilpailua ja siten laskisi lääkkeiden hintoja, on väärä. Lääkkeiden hinnat eivät riipu apteekkien määrästä, Vidgren toteaa.

Vidgren ymmärtää, että kasvavaan Espooseen tarvitaan uusia apteekkeja. Kuusi uutta apteekkia kasvattaisi kuitenkin hänen mukaansa apteekkitiheyttä 60 prosentilla.

–Pääsääntöisesti Fimean päätöksissä on lähdetty lisäämään apteekkien määrää yhdellä tai kahdella. Espoossa Fimean tulisi ensin määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan. Nyt sijainnin määrittäminen on jätetty tuleville apteekeille, jolloin riskinä on apteekkien sijoittuminen ihmisvirtojen varrelle eikä sinne, missä ihmiset asuvat.

Vidgren ei myöskään vastusta Jorviin sijoittuvaa apteekkia. Hän toivoo kuitenkin, että sairaaloihin perustettaviin apteekkeihin otettaisiin kantaa koko Suomea koskevassa lainsäädännössä.

–Lisäksi lääkelain mukaan meillä on jo käytössä järjestelmä, jonka mukaan potilas voi saada esimerkiksi päivystyksestä ilmaiseksi mukaansa hoidon aloittamiseksi tarvittavat lääkkeet, Vidgren muistuttaa.

Lue myös: Fimea haluaa Espooseen kuusi uutta apteekkia, apteekkarit nousivat vastarintaan