Hakaniemen väliaikainen kauppahalli houkuttaa nyt espoolaisia – "Espoosta tullut hyvin paljon asiakkaita länsimetrolla"

KAUPPAHALLI Hakaniemen väliaikainen kauppahalli on ollut auki muutaman kuukauden.

Amanda Rajatora (toinen vas.), Veikka Entelä, Tiina Latva (vas.) ja Tiina Teräs tulivat Hakaniemen kauppahallin evakkotilaan lounasravintola Soppakeittiöön keitolle. – Ilmapiiri on hyvä, mutta toteutus olisi voinut olla laadukkaampi, toteaa Entelä ja vertaa hallia esimerkiksi Östermalmin väliaikaiseen kauppahalliin. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Pienten käynnistysongelmien jälkeen arki Hakaniemen väliaikaisessa kauppahallissa on lähtenyt sujumaan hyvin.

Alkuun lämmin vesi ei meinannut myyntipisteissä riittää, mutta nyt ongelma on saatu korjattua. Asiakkaat ovat valittaneet myös sisäänkäynnin liukkaudesta, joten asia korjattiin asentamalla pääsisäänkäynnin portaisiin ja ramppeihin liukuesteeksi rimoja.

Vielä kevään aikana evakkohallin ulkopuolelle on tulossa valokirjaimia, jotta asiakkaat löytäisivät hallin nykyistä paremmin. Ulko-opasteiden puuttumisesta on tullut palautetta.

– Nyt lähes kaikki on saatu korjattua. Meillä on ollut sellainen positiivinen ongelma, että asiakkaita on ollut niin paljon, että alkuun kuraa kantautui valtavasti sisälle. Lisäsimme mattojen määrää ovensuihin, sanoo Tukkutorin tiimipäällikkö Merja Sorakari

Kävijälaskureita ei ole vielä saatu ovenpieliin, mutta silmämääräisen arvion mukaan asiakkaita on ensimmäisinä kuukausina ollut ehkä tuplamäärä verrattuna hallin kävijämääriin.

– Siinä on varmasti ollut myös kuherruskuukautta mukana, mutta halli on otettu vastaan todella hyvin, Sorakari toteaa.

Sorakari arvelee, että yksi syy hallin suuriin kävijämääriin on, että halli avautui samoihin aikoihin, kun länsimetro aloitti liikennöinnin. Länsimetro alkoi kulkea marraskuussa ja evakkohalli avasi ovensa tammikuussa.

– Espoosta on tullut hyvin paljon asiakkaita tänne länsimetrolla, sanoo Sorakari.

Hallin lounasravintola Soppakeittiöön tullut nelihenkinen lounasseurue on kriittinen hallin ulkoasun suhteen.

– Ilmapiiri on hyvä, mutta toteutus olisi voinut olla laadukkaampi. Jos vertaa esimerkiksi Tukholman Östermalmin halliin, joka myöskin on väliaikainen, niin onhan tämä todella erilainen, sanoo Veikka Entelä tarkoittaen karumpaa ulkoasua.

– Onhan tämä vähän kolkko. Onko tässä sitten tavoiteltukin keskeneräisyyttä, en tiedä, pohtii Tiina Teräs

Samassa seurueessa ruokaileva Tiina Latva kertoo kuulleensa, että kauppiaiden ilon uusista tiloista voi suorastaan aistia.

– Olen kuullut ihmisten sanovan, että kauppiaat vaikuttavat aiempaa hyväntuulisemmilta.

Sekä asiakkaat että kauppiaat vaikuttavat perin tyytyväisiltä uusiin tiloihin.

– Olemme ihan hirveästi tykänneet olla täällä. Nähdään päivänvaloakin. Kollegan kanssa olemme vitsailleet, että emme lähde täältä pois ollenkaan, naurahtaa Reitin kalan kalamyyjä Inga Kurvinen

Myös hyvä sisäilma saa erityistä kiitosta. Vanhassa hallissa sisäilma oli vuosia puutteellinen.

– Täällä on todella paljon parempi sisäilma. Myös tavarat on saatu paremmin esille. Ihmiset ovat pitäneet tätä uudenlaisena. On kuin ulkomaille olisi tullut, sanoo Reinin lihan lihamyyjä Tuomas Aro

Noin 3 miljoonaa euroa maksanut lasihalli on valoisa. Osalla, erityisesti kauppahallin kakkoskerroksessa toimineilla kauppiailla, on ollut totutteleminen hallin äänimaisemaan, joka on huomattavasti vanhaa hallia kovempi.

– Meteliin on ollut tottuminen. Muuten ei voi valittaa. Olemme saaneet uusia asiakkaitakin, sanoo vaatteita myyvän M. Kurosen yrittäjä Jaana Karastie

Lasihallinen evakkotila käytössä ainakin vuoden 2020 loppuun

Hakaniemen kauppahallin toiminta siirtyi hallin viereen tuotuun evakkotilaan tammikuun lopussa.

Hallikaupan on tarkoitus olla lasiseinäisessä evakkotilassa ainakin vuoden 2020 loppuuni tai niin kauan kuin hallin peruskorjaus kestää.

Kauppahallin peruskorjaus alkanee mahdollisimman pian.

Kaupunginvaltuusto myönsi tällä viikolla hallin peruskorjaukseen neljä miljoonaa euroa lisää rahaa.

Lisärahaa tarvittiin, kun lisätutkimuksissa kävi ilmi, että hallin perustuksia kannattelevat puupaalut ovat käyttöikänsä päässä ja ne tulisi remontin yhteydessä uusia.

Hallin täydelliseen peruskorjaukseen on varattu tällä hetkellä reilut 19 miljoonaa euroa.

Hakaniemen kauppahalli on valmistunut vuonna 1914.

Alkuun remontin arvioitiin kestävän reilun vuoden.

Halli on auki uudistetusti arkisin jopa iltakahdeksaan (20) ja lauantaisin kuuteen (18).

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut