Metropomo: Metrolla Kivenlahteen syksyllä 2023, budjetille yksi iso uhka

Länsimetron rakentamisen oppirahat maksettiin ensimmäisen vaiheen aikana. Kakkosvaiheen budjetin suurin uhka on ainoastaan rakennusalan korkeasuhdanne, Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi arvioi. Päivi Tuovinen

Seppo Korkman

Länsimetron junat sujahtavat Kivenlahteen asti syksyllä 2023. Näin arvioi tämänhetkisten laskelmien perusteella länsimetron jatkeen Matinkylästä Kivenlahteen rakentamista luotsaava Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi

–Päivitetyn hankesuunnitelman yhteydessä tehdyssä aikatauluarviossa on mukana jopa kesäkuulle 2023 ulottuva seitsemän kuukauden riskivara siihen ajankohtaan, jolloin metrojatke voidaan luovuttaa operaattorille eli HKL:lle.

HKL:n toimitusjohtajaVille Lehmuskoski totesi aiemmin Länsiväylälle (LV 3.3. 2018), että he tarvitsevat luovuttamisen jälkeen 1,5 kuukautta aikaa tehdä omat valmistelunsa ennen liikennöinnin aloittamista.

Jos laskelmat pitävät, voivat oranssit junat pyyhältää Kivenlahteen siis jo elokuussa 2023. Saksi ei kuitenkaan suostu puhumaan vielä kuukausista, vaan syksystä 2023.

Hän sanoo seuranneensa huvittuneena uutisointia, jonka mukaan liikennöinnin aloittaminen metrojatkeella venyisi vuoteen 2024.

–Mitkään, täysin julkiset arviomme eivät tätä väitettä tue.

Varovaisemmin metropomo ottaa kantaa päivitetyssä hankesuunnitelmassa arvioituun länsimetron kakkosvaiheen loppuhintaan, 1159 miljoonaan euroon.

–Suurin uhka hinnalle on rakennusalan korkeasuhdanne, joka saattaa näkyä urakkahinnoissa.

–Hinta-arviossa on tähän riskiin varauduttu 60 miljoonalla eurolla. Tämän vuoden lopussa tiedämme, riittääkö se, Saksi huomauttaa viitaten meneillään oleviin ja tuleviin, yhteensä kuuteen urakkakilpailuun.

Länsimetron ykkösvaiheen rakentamisen urakat oli, surullisin seurauksin, pilkottu pieniin osiin. Vastoinkäymisten opettamana nyt esimerkiksi jokaisen aseman kokonaisurakasta vastaa yksi toimija.

Varmuuttaan aikataulusta Saksi perustelee myös sillä, että projektityö on suunnitelmissa täsmäytetty tunnin tarkkuudella. Urakoitsijoiden on sanktioiden uhalla varmistettava, että homma etenee suunnitellusti. Onnistumisista puolestaan palkitaan.

Ykkösvaiheen loppumetreillä noin 5000 eri puutteeseen paisunut korjauslista ei Saksin mukaan ole nyt mahdollinen.

–Rakentamisen edistymistä seurataan tarkasti ja puutteet korjataan saman tien.

Valittavien urakoitsijoiden avainhenkilöiden pysyvyys rakennusprojektissa aiotaan varmistaa myös sanktioilla. Henkilön vaihtuminen saattaa maksaa urakoitsijalle kymmeniä tuhansia euroja.

Länsimetron jatkeen rakentamisessa operoidaan ainoastaan Espoon alueella.

–Viranomaistarkastusten osalta se tarkoittaa, että joudumme toimimaan vain yhden kaupungin rakennustarkastuksen ja paloviranomaisen kanssa. Sekin on eduksi aikataululle.

Kuka vastaa ja mistä?

Länsimetro Oy vastaan metrojatkeen Matinkylästä Kivenlahteen rakentamisesta. Metroyhtiön omistavat Espoo (85 %) ja Helsinki (15%).

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) vastaa metroliikenteestä sekä huoltaa ja ylläpitää rataa ja metrokalustoa.

Helsingin seudun liikenne (HSL) suunnittelee ja hankkii joukkoliikenteen, sekä vastaa liikennejärjestelmäsuunnitelmista, muun muassa liityntälinjasuunnittelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 4. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 10. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 11. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 12. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 13. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.