Espoo määräsi: Kaikki yläkoulut loppuvat keskiviikkoisin kahdelta, oppilaita patistetaan harrastamaan

YLÄKOULUT Opetustoimi haluaa yläkoululaiset harrastusryhmiin.

Katja Riihola

Espoon kaupunki alkaa ensi syksystä lähtien tarjota yläkoululaisille runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia heti koulupäivän jälkeen.

Käyttöön otettiin järeä keino, sillä kaikkien yläkoululaisten koulupäivä on määrätty päättymään keskiviikkoisin viimeistään kahdelta. Harrastusryhmien toiminnan on tarkoitus alkaa noin puoli kolmen aikaan.

– Opetustoimi on huolissaan siitä, että satoja tai tuhansia lapsia syrjäytyy harrastuksista nuoruuteen siirryttäessä. Nuorella pitäisi olla harrastus tai ainakin mahdollisuus sellaiseen, sanoo Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen

Espoon opetustoimi lähti rajoittamaan koulupäivän pituutta nyt ensimmäisen kerran. Salosen mukaan tähän kokeiluun ryhdytään, koska harrastusten uskotaan tukevan oppilaiden hyvinvointia ja sitä kautta myös oppimista.

Päätöksen myötä kaikkien yläkoululaisten on mahdollisuus osallistua halutessaan näihin harrastuksiin ja harrastajamassa on riittävän iso. Määräys koskee kaikkia muita yläkouluja paitsi Leppävaarassa toimivia Urhea-luokkia.

– Tavoitteena on tukea nuorten hyvää elämää, hyvää oloa ja kasvamista. Motiivimme on se, että harrastamisella on vaikutusta nuorten hyvinvointiin ja sitä kautta myös koulumenestykseen, Salonen sanoo.

Heti koulupäivän jälkeen alkavien harrastusten takana on kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kuten urheiluseurojen kanssa.

Liikuntaharrastuksia tarjotaan mahdollisuuksien mukaan koulujen tiloissa, kulttuuriharrastuksia todennäköisesti enemmän koulujen ulkopuolella.

Joidenkin koulujen opettajat ovat pöyristyneitä määräyksestä lopettaa koulupäivä keskiviikkoisin kahdelta.

– Tämä on älytön päätös. Opetustoimessa ei ymmärretä, miten yläkoulu pyörii ja lukujärjestys tehdään, sanoo yhden koulun opettaja.

Esimerkiksi Tapiolan koulun opettajakunta on pyytänyt kannanotossaan Espoon opetustoimen johtoa kumoamaan päätöksen.

Opettajien mukaan päätös hankaloittaa ja heikentää merkittävästi koulutyöskentelyä, haittaa oppilaiden omia harrastuksia sekä vaikeuttaa järkevän lukujärjestyksen toteuttamista.

Tapiolan koulussa on käytössä 75 minuutin oppitunnit.

– Kello 14 loppuva koulupäivä estää normaalin neljännen tunnin pitämisen ja mahdollisuuden pitää viides tunti, kannanotossa perustellaan.

Salonen myöntää, että keskiviikkopäivää koskeva määräys syö koulujen joustovaraa lukujärjestysten teossa. Hänen mukaansa lukujärjestysten teossa tarvitaan nyt uudenlaista ajattelua.

– Päätös saattaa tuoda haasteita lukujärjestyksen tekoon jonkun yksittäisen koulun jonkun yksittäisen aineen tasolla. Tämä rakenne, joka mahdollistaa matalan kynnyksen harrastamisen tuo kuitenkin isompaa hyvää ja on isossa kuvassa parempi, Salonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
 2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
 3. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 4. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 6. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 7. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Hänninen 5.8.
 10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 11. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
 12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
 13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 14. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.