Urkuyö ja Aaria -festivaalin antia: Lapsikuoro Tokiosta ja suuria kirkkomusiikkiteoksia

Baritoni Kristian Lindroos esiintyy festivaalilla konsertissa, jossa teemana on Johannes Brahmsin Liebeslieder Waltzer. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Urkuyö ja Aaria -festivaali tarjoaa tulevana kesänä suuria kirkkomusiikkiteoksia, kiintotähtiä ja nuoria lahjakkuuksia sekä suomalaisen laulun ja luovuuden juhlaa.

Urkuyö ja Aaria festivaali järjestetään 7.6.–30.8. ja konsertit ovat aina torstai-iltaisin. Avajaiskonserttina on GioacchinoRossininStabat Mater ja se kuullaan Tapiolan kirkossa 7. kesäkuuta kello 19.30 ja 8. kesäkuuta kello 18. Stabat Materin esitykset järjestetään yhteistyössä VocalEspoon ja Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen on valinnut tämän vuoden festivaalin ohjelmaan muitakin suuria kirkkomusiikkiteoksia, kuten Einojuhani RautavaaranVigilian ja G.F. HändelinMessias-oratorion alkuperäisenä versiona.

Lisäksi kuullaan muun muassa merkkivuotta viettävien säveltäjien Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Claude Debussyn säveliä. Ohjelmassa on myös lauluhelmiä W.A. Mozartilta ja Richard Straussilta, Johannes Brahmsin lemmenlauluvalsseja, Ludwig van Beethovenin romansseja viululle ja uutta suomalaista laulumusiikkia.

Espoon tuomiokirkossa esiintyy kokeneista kirkkomuusikoista ja kuorolaulajista koostuva Kamarikuoro Gloria 14. kesäkuuta legendaarisen kuoromiehen Seppo Murron johdolla. Kuoro laulaa Urkuyö ja Aarian konsertissa lauluja Itämeren maiden säveltäjiltä.

Syksyllä 2017 käydyn Lied-sävellyskilpailun palkitut sävellykset ja Yrjö Kilpisen laulut yhdistyvät suomalaista laulun riemua ja luovuutta juhlistavaksi konsertiksi 28. kesäkuuta. Konsertissa esiintyvät Kaisa Ranta (sopraano), Essi Luttinen (mezzosopraano), Merja Mäkelä (mezzosopraano) ja Nicholas Söderlund (bassobaritoni) sekä pianistit Ilkka Paananen ja Kirill Kozlovski

Kokemus ja taituruus kohtaavat, kun baritoni Jorma Hynninen esiintyy yhdessä nuoren urkuvirtuoosin Pétur Sakarin kanssa 19. heinäkuuta. Konsertissa kuullaan Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan lauluja sekä Louis Viernen urkumusiikkia.

Tenori Tuomas Katajala esiintyy 26. heinäkuuta liedkonsertissa yhdessä pianisti Erkki Korhosen kanssa.

Katajala sai tällä kaudella loistavat arvostelut debyyteistään Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa Mozartin Taikahuilun Taminon roolissa sekä Seattlen oopperassa Mozartin Cosi fan tuttenFerrandon roolissa. Kesäillan konsertissa sulostuttavat kauneimmat W.A. Mozartin ja Richard Straussin lauluhelmet.

Elokuussa saadaan vieraita kaukaa, kun kansainvälisesti palkittu NHK Tokyo Children’s Chorus Japanista esiintyy 16. elokuuta. Japanin radion lapsikuoron ohjelmassa on kuoromusiikkia muun muassa japanilaisilta säveltäjiltä ja Toivo Kuulalta. Kuoroa konsertissa johtavat Kenji Ohtani ja Noriko Kaneda

Urkuyö ja Aaria festivaali järjestää konserttien yhteydessä taiteilijatapaamisia, teosesittelyitä ja Espoon tuomiokirkon urkujen esittelyn, joihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Festivaalin ilmaisohjelmaan kuuluvat myös suositut Juhannusiltamat ja Yleisöseminaari Juhannuksen aatonaattona 21. kesäkuuta pidettävissä Juhannusiltamissa kesäisten yhteislaulujen lisäksi juhlitaan Suomen rakastetuimpiin säveltäjiin kuuluvaa Oskar Merikantoa, jonka syntymästä on 150 vuotta.

Tänä vuonna Suomen Aivosäätiön kanssa yhteistyössä järjestettävän yleisöseminaarin aiheena on musiikin merkitys lapsen ja nuoren älyllisessä ja henkisessä kehityksessä sekä musiikilliset lahjakkuudet.

Musiikilla luovuus kasvuun -seminaarissa 29. elokuuta asiantuntijoina ovat tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi Cicero-learning verkostosta Helsingin yliopistosta ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

Festivaalin suurimmat tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling ja Espoon seurakuntayhtymä.

Koko ohjelma on osoitteessa http://urkuyofestival.fi/ohjelma2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.