Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apteekkariliitolta vastaus vapautusvaatimuksiin – "Lisää apteekkeja Suomeen"

Apteekkariliitto on valmis lisäämään apteekkilupia Suomessa.

–Apteekkeja tulee olla tulevaisuudessa enemmän kuin nyt ja ei missään tapauksessa vähemmän. Apteekki on matalan kynnyksen terveyspalvelu, joka voi merkittävästi keventää perusterveydenhuollon kuormitusta erityisesti alueilla, joilla muita lähiterveyspalveluita on heikommin saatavilla, sanoo toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkariliiton tiedotteessa.

Useat poliitikot ovat vaatineet apteekkialan vapauttamista kilpailulle. Apteekkariliitto on vastustanut liberalisointia.

Sen sijaan Apteekkariliitto on nyt koonnut 28 omaa ehdotusta apteekkitoiminnan kehittämiseksi.

Suomalaiset tekevät vuosittain noin 60 miljoonaa käyntiä apteekkeihin. Erään arvion mukaan Suomen apteekkijärjestelmä säästää vuosittain liki miljardi euroa perusterveydenhuollon kuluja, kun apteekeista annetaan terveysneuvontaa ja ohjataan ihmisiä sopivan itsehoidon pariin.

– Tuoreen apteekkiasiointitutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on tyytyväinen apteekkien toimintaan. Uudistuksia voi ja pitää tehdä, mutta hyvää ja toimivaa ei pidä heittää romukoppaan pelkän uudistamisen nimissä, perustelee Hirvonen tiedotteessa.

Apteekkariliitto esittää myös vahvempaa tukea lääkehoidon seurantaan, säännöllisiä lääkehoidon arviointipalveluita, apteekkilupien lisäämistä, lääketaksajärjestelmän uudistamista, verkkoapteekkitoiminnan helpottamista sekä lääkekorvausjärjestelmän selkeyttämistä.

Apteekkariliitto pitäisi apteekit edelleen lääkealan ammattilaisten eli proviisoreiden omistuksessa.

Proviisoriomistus on Suomen lisäksi käytössä kymmenessä EU-maassa, esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.