Espoon seurakunnat somettavat innolla – Kirkko jakaa sanomaansa nyt Youtubessa

Täältä tullaan, taivas! Olarin seurakunnan pappi Emilia Turpeinen on halukas jakamaan kirkon henkistä tukea sosiaalisessa mediassa. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Ison Omenan kauppakeskuspappi Emilia Turpeinen, 28, tekee arjen keskellä historiaa: hän on yksi harvoista kirkon työntekijöistä, jotka ovat ottaneet sosiaalisen median tanakasti haltuunsa. Uuteen aikaan Olarin seurakunnan vei Jussi Koski, joka otti somen työvälineekseenjo 2016.

Tubettava pappi kohtaa ihmisiä kauppakeskuksen lisäksi myös verkossa.

Emilia Turpeisentyövälineetovat Youtube, Instagram, Snapchat ja Facebook. Turpeinen pitää Kotimaa24-palvelussa blogia ja julkaisee myös kerran viikossa Youtube-videon, jossa on muun muassa vastannut somessa hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Olarin seurakunnan nuoren papin työsarka on monella tavalla toisenlainen kuin perinteisellä papilla: tavallisen kirkollisen työn lisäksi arki täyttyy kauppakeskuksen ja somemaailman vilinästä.

Joku voi kysyä minulta somessa, mikä on elämän tarkoitus."

Turpeinen ottaa uuden iPhonen käteensä ja tekee tunnustuksen.

–En ole aina ollut somemyönteinen pappi. Vasta puolitoista vuotta sitten aloin käyttää sosiaalista mediaa työssäni, mutta sitten se olikin menoa, Turpeinen naurahtaa.

Nyt Turpeisen näkee kauppakeskuksen käytävillä, kahvilassa tai Ison Omenan Chapple-tilassa kädessään kännykkä. Viikoittain hän vastaa muun työn ohessa kymmeniin keskustelunavauksiin somessa ja kasvotusten.

Turpeisen saamat viestit ovat hyvä läpileikkaus kaikesta siitä, mitä nuoret aikuiset pyörittävät yksin mielessään – mutta josta rohkaistuvat harvojen kanssa puhumaan.

–Kysymyksiä tulee minulle aivan laidasta laitaan. Toista painaa suru tai läheisen kuolema, joku toinen taas voi etsiä elämälleen tarkoitusta tai kysyä taivaasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä.

–Yllättävän moni nuori kipuilee myös yksinäisyyden tai heikon itsetunnon vuoksi, Turpeinen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Seurakuntien työsaralla sosiaalisen median käyttö on vielä koko lailla lapsenkengissään.

–Tämä on useimmille papeille outo tapa viedä kirkon sanomaa eteenpäin. Muutenkin suomalaisilla voi olla ennakkoluuloja somea kohtaan, ja sen ymmärrän, Turpeinen myöntää.

Hän viittaa esimerkiksi Instagramiin, jonka kuvissa ihmisten elämä voi näyttää kauniilta ja täydelliseltä.

–Jos koko ajan esitellään arkipäivästä vain parhaat puolet, se on aika lailla pinnallista ja suorituskeskeistä elämää, kritisoi Turpeinen.

–Minun tehtävänäni on sitten muistuttaa, että ihminen saa olla ihan sellainen kuin on: epätäydellinen ja vajavainenkin. Sellaisia me kaikki olemme.

Ihminen saa olla epätäydellinen ja vajavainen."

Netin somepalstat pursuavat monen mielestä myös synkkää vihapuhetta, mutta Turpeisen mielestä somemaailmaan mahtuu paljon hyvääkin.

–Varmaan 97 prosenttia saamastani somepalautteesta on positiivista.

Ison Omenan Chapplessa Turpeisen juttusille tulee aivan tavallisia kauppakeskuksen asiakkaita.

–Kysyn yleensä heiltä, että mitä kuuluu ja miten päivä on mennyt. Minultakin saa rohkeasti tulla kysymään, jos jokin asia mietityttää. Kerron kyllä mielelläni – joko Facessa tai aivan kasvotusten, Turpeinen sanoo hymyillen.

KORJAUS 4.3. kello 17.00: Otsikkoa muutettu. Emilia Turpeinen ei ole ensimmäinen somepappi Espoossa, vaan sosiaalisen median otti Olarin seurakunnassa työvälineekseen seurakuntapastori Jussi Koski jo vuonna 2016.

Katso tästä, miten somepappi toimii sosiaalisen median uumenissa:

Emiliapappi-kanavalle tehdään joka viikko uusi video.Näin heviteinistä kuoriutui nuori pastori.Yhdeksän ennakkoluuloa, joihin somepappi törmää.

Alla olevalla videolla Emilia tekee 10paljastusta papin työstä.