Karu silpputyöilmiö leviää: Helsingissä liki joka viidennellä ei ole "täysiä tunteja"

Katri Porttinen

Helsingin seudun työllisyysnäkymät ovat nyt aurinkoiset: työssäkäyvien määrä kasvoi viime vuonna 1,6 prosenttia – ja jo toista vuotta putkeen.

Edellisvuoteen verrattuna työpaikkojen määrä kasvoi viime vuonna nopeimmin rakennusalalla, hallinto- ja tukipalveluissa, teollisuudessa, majoitus- ja ravintola-alalla, samoin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoilla.

Silmiinpistävää on osa-aikatyön yleistyminen: viime vuonna kaikista työsuhteista Helsingissä oli osa-aikaisia jo 17 prosenttia. Erityisen kovassa kasvussa on määräaikainen osa-aikatyö.

–Määräaikaisesti osa-aikatyötä tekeviä on vielä vähän, noin viisi prosenttia, mutta osuus on kasvussa, sanoo yliaktuaari Minna Salorinne Helsingin kaupungilta.

Osa-aikatyötä on paljon varsinkin majoitus- ja ravintola-alalla, kaupan alalla sekä taiteen, viihteen ja kulttuurin alalla. Jälkimmäisessä selittävä tekijä ovat erilaiset produktiot, muissa taas kyse on ruuhkahuippujen tasaamisesta.

Salorinteen mukaan osa-aikatyö on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun. Siitä kertoo myös vuokratyöyritysten ja vuokratyöntekijöiden määrän kasvu, hän sanoo.

–Tämä näkyy esimerkiksi kauppojen kassoilla.

Arvelen, että osa-aikatyö kasvaa jatkossakin.

Salorinne sanoo panneensa merkille Tilastokeskuksen tilastoista, kuinka kaupan alalla tuotanto on kasvanut.

–Kaupan alan työntekijöiden määrä ei ole kasvanut samassa tahdissa, eli kasvu tulee myös esimerkiksi verkkokaupasta. Kaupan alan on selvästi murroksessa.

–Viime vuonna koko maan tasolla kasvoi erityisesti tukkukauppa. Tälläkin alalla automatisaatio ja robotisaatio ovat vähentänyt työntekijöiden tarvetta.

Osa-aikatyötä tekevät varsinkin nuoret. Toisaalta joukossa on myös jonkin verran ikääntyneempiä. Salorinteen aineistoissa korostuvat varsinkin 60 vuotta täyttäneet osa-aikatyöläiset.

–Arvelen, että osa-aikatyö kasvaa jatkossakin. Esimerkiksi Ruotsissahan osa-aikatyö on jo selvästi yleisempää kuin Suomessa, mutta siellä se on myös selvästi enemmän työntekijälähtöistä.

–Osa-aikatyö sopii monelle, mutta Suomessa on paljon niitäkin, jotka eivät kokopäivätyötä saa.

Työttömyys sitkeässä – samaan aikaan helsinkiläiset työllistyvät suoraan koulunpenkiltä ja kotoa lasta hoitamasta

Helsinki kerää nyt muuttajia, talouskehitys on positiivista ja työpaikkojen määrä kasvaa. Viime vuoden lopussa Helsingissä oli silti yhä lähes 35000 työtöntä työnhakijaa.

Työttömien määrä laski edellisvuodesta 14 prosenttia, mutta työpaikkojen kasvulukuihin verrattuna työllisyys olisi silti voinut kasvaa enemmänkin, sanoo yliaktuaari Minna Salorinne Helsingin kaupungilta.

–Ihmisiä tulee töihin nyt selvästi työmarkkinoiden ulkopuolelta: vastavalmistuneet pääsevät aiempaa helpommin töihin, samoin kotona lapsia hoitamassa olleet.

–Se näkyy myös päivähoitopaikkojen suurempana kysyntänä Helsingissä. Päivähoidon kysynnästä näkyy myös, että Helsinkiin selvästi muutetaan suoraan työhön, Salorinne sanoo.

Heikoimmin Helsingissä väheni yli 50-vuotiaiden korkeasti koulutettujen pitkäaikaistyöttömien määrä.

Viime vuoden lopussa kaikista Helsingin työttömistä jo 28 prosenttia myös puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Vieraskielisten osuus työttömistä nousikin parilla prosenttiyksiköllä.

Tilastojen valossa työttömyydestä parhaiten työhön ovat päässeet kiinni nuoret korkeasti koulutetut. Määrällisesti eniten alle 30-vuotiaiden työttömien määrä vähentyi keskiasteen tutkinnon suorittaneilla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaikkiin paikkoihin ei ole edes hakijoita – näistä osaajista Uudellamaalla kovin pula
    2.3.2018 6:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut