Kaikkiin paikkoihin ei ole edes hakijoita – näistä osaajista Uudellamaalla kovin pula

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Katri Porttinen

Varsinkin keskisuurilla, 50–250 työntekijää työllistävillä yrityksillä on vaikeuksia löytää sopivaa työvoimaa, mutta rekrytointihaasteita on tasaisesti muissakin yrityksissä, selviää Helsingin seudun kauppakamarin selvityksestä.

Selvitykseen vastasi helmikuussa kaikkiaan 231 kauppakamarin pääasiassa Uudellamaalla toimivaa yritystä. Niistä vain kuudesosa kertoi, että työntekijöitä on löytynyt ilman vaikeuksia.

Rekrytointivaikeudet rajoittavat jo liiketoiminnan kasvua.

– Osaavan työvoiman vaikeutunut saatavuus näkyy yhä useammalla toimialalla, useissa ammattiryhmissä ja kaikissa yrityskokoluokissa. Tarjonnan niukkeneminen saattaa myös heijastua siihen, miten myönteisinä yritykset näkevät kasvu- ja rekrytointimahdollisuutensa, arvioi projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Eniten tarvetta olisi ICT-alan erityisosaajille, rakennusalan työnjohdolle, arkkitehdeille ja ammattiosaajille (talonrakentaja, hitsaaja jne.), kokeneille taloushallinnon ammattilaisille, metallityöntekijöille, tavara-ajoneuvojen kuljettajille sekä palvelu-alalla muun muassa kokeille, keittiöpäälliköille, tarjoilijoille ja kiinteistöpalvelualan tekijöille.

– Kokeneet myynnin ratkaisu- ja palveluosaajat, joilla on teknistä, kaupallista tai kansainvälistä erityisosaamista, ovat haluttua työvoimaa. Myös ICT-alan tehtäviin tarvitaan yhä enemmän alalla jo näyttöjä antaneita ammattilaisia, Lahtinen sanoo.

Sopivien työntekijöiden löytämistä vaikeuttavat hakijoiden vähäinen työkokemus tai soveltumaton koulutus, kiristynyt kilpailu työntekijöistä, mutta myös se, ettei avoimiin tehtäviin ole hakijoita.

Kuudesosa yrityksistä arvioi, että rekrytoinnin esteenä on kielitaito ja kulttuuriosaaminen.

LUE MYÖS: Silpputyö yleistyy – joka viidennellä ei ole täysiä tunteja Helsingissä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut