Alkaako Espoossa tänään uusi piispapeli? – Näillä hetkillä ratkeaa kirkon johtajan kohtalo

Jos Espoon piispa Tapio Luoma valitaan tänään arkkipiispaksi, alkaa Espoon hiippakunnan uuden piispan etsiminen. Varteenotettavia ehdokkaita on monta. Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Tänään iltapäivällä ratkeaa, valitaanko evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi Espoon piispa Tapio Luoma, 55, vai Porvoon piispa Björn Vikström, 54. Arkkipiispanvaalin toisen kierroksen äänestys on alkanut kello 13, ja lopullisen tuloksen odotetaan valmistuvan kello 16.00 mennessä.

Kolmisen viikkoa sitten pidetyllä ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Luoma, mutta toiselle kierrokselle päädyttiin, koska hän ei saanut yli puolta äänistä. Luoma keräsi ensimmäisellä kierrokselle noin 38 prosenttia äänistä, kun taas Vikströmin äänisaalis oli hieman yli 26 prosenttia.

Jos Espoon piispa valitaan arkkipiispaksi, se merkitsee sitä, että Tapio Luoman nykyinen paikka vapautuu ja aloitetaan uuden piispan valintaprosessi.

Näissä vaaleissa kovia ehdokkaita Espoon piispaksi voivat olla esimerkiksi Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo tai vaihtoehtoisesti Helsingin piispaksi aikoneet kaksi naisehdokasta. Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikkasaattavat hyvinkin asettua ehdokkaaksi kirkon nuorimman hiippakunnan johtopaikkaa jaettaessa.

Espoon hiippakunta perustettiin vuoden 2004 alussa ja sen alue kattaa 19 läntisen Uudenmaan suomenkielistä seurakuntaa Hangosta Mäntsälään. Hiippakunnan alueella asuu yli 550 000 ihmistä.

LISÄYS 1.3. kello 14.40: Arkkipiispanvaali on ratkennut ja Tapio Luoma on valittu uudeksi arkkipiispaksi. Lue vaalin tuloksesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut