Espoon ensimmäinen puukerrostalo varattiin heti – Asuntosäätiön toimitusjohtaja kaipaa enemmän valtion tukemia asuntoja

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon ensimmäinen puukerrostalo, joka on myös ensimmäinen Asuntosäätiön rakennuttama puukerrostalo, valmistui Tuuliniitty 3:een Tapiolaan tammikuun lopussa.

Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen on talosta ylpeä. Hänen mielestään on erityisen hienoa, että puukerrostalo on Tapiolassa eli juuri siellä, mistä Asuntosäätiön toiminta alkoi 1950-luvulla.

– Tuuliniitty 3:ssa on 42 vuokra-asuntoa ja ne varattiin heti, kun se oli mahdollista. Hakemuksia tuli noin 450 kappaletta, Kankainen sanoo.

Kiinnostus Tuuliniityn asuntoja kohtaan oli kovaa, vaikka talon asukkaille ei ole autopaikkoja. Talo sijaitsee kivenheiton päässä Tapiolan metroasemasta ja palveluista. Puutalo itsessäänkin kiinnosti hakijoita.

– Talo kiinnosti erityisesti nuoria, jotka haluavat muuttaa pois kotoa, mutta joilla ei ole varaa vuokrata asuntoa vapailta markkinoilta. Toinen iso ryhmä olivat seniorit, jotka haluavat muuttaa hissilliseen taloon palvelujen lähelle.

– Pieni, hyvin suunniteltu kerrostaloasunto on nyt se, jolle on kysyntää.

Vaikka kiinnostus puukerrostaloa kohtaan oli valtavaa, uusia kohteita ei Kankaisen mukaan juuri nyt ole suunnitteilla, vaikka Espoo ja valtio haluaisivat kehittää puurakentamista.

– Seuraamme sekä rakentamisen että asumisen aikaisia kustannuksia ja sitä, miten talo toimii. Sekä puukerrostalon rakentaminen että ylläpito on hieman kalliimpaa kuin betonitalon. Puukerrostaloa pitää myös hoitaa tarkemmin.

Esa Kankainen näkee, että puukerrostalon kustannukset alenevat, kun tietotaito karttuu.

Tuuliniityn vuokra-asuntoihin kohdistunut kysyntä on Esa Kankaisen mielestä merkki siitä, että valtion tukemia asuntoja rakennetaan aivan liian vähän.

– Suomessa on viime vuosina rakennettu paljon, mutta tuotanto on painottunut markkinahintaisiin pieniin asuntoihin.

– Hintaero tuetussa asumisessa ja vapailla markkinoilla asumisessa on iso. Valtion tukemissa kohteissa vuokra on noin 12–15 euroa neliöltä, mutta vapailla markkinoilla pitää maksaa 20–25 euroa neliöltä, Kankainen havainnollistaa.

Edellisvuonna koko maassarakennetusta 45 000 asunnosta Kankaisen mukaan vain 8 000–9 000 on ollut tuettua rakentamista ja siitäkin osa oli opiskelija-asuntoja.

– Molempaa tuotantoa tarvitaan, mutta tuetun puolen määrää pitää kasvattaa. Tarve olisi liki 15 000–20 000 vuokra-asunnolle vuodessa.

– Talouselämä kärsii, jos tavallisilla työntekijöillä ei ole varaa asua täällä, Esa Kankainen perustelee.

Asuntosäätiöllä on toinenkin tonttivaraus Tuuliniityssä. Taloon tulee asumisoikeusasuntoja ja rakentaminen alkanee syksyllä.

– Asoasuminen on yhä suosittua kaikenikäisten keskuudessa, mutta viime aikojen selkeä trendi on ollut se, että asumisoikeusasuntoja hakevat seniorit. He myyvät omakotitalon ja hakevat kompaktimman asunnon hyvien palvelujen läheltä.

– Asuntosäätiö ei ole rakennuttanut senioritaloja, mutta pyrimme löytämään uusia ratkaisuja ikääntyville suomalaisille.

Yleishyödyllisyys ja vastuullisuus ovat aina olleet Asuntosäätiön toiminnan kulmakiviä.

– Perustajiemme arvopohja kantaa meitä edelleen. Tehtävämme on tuottaa kohtuuhintaista ja monipuolista asuntotuotantoa.

Tällä hetkellä luodaan kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen liittyviä ratkaisuja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Asuntosäätiö

Rakennusinsinööri Esa Kankainen siirtyi VVO:n hankekehitysjohtajan paikalta Asuntosäätiön toimitusjohtajaksi vuonna 2011. Hän täytti 60 vuotta 30. maaliskuuta.

Asuntosäätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja.

Asuntosäätiön omistuksessa on 17 500 asuntoa ja niissä asuu noin 35 000 ihmistä. Suurin osa asunnoista on asumisoikeusasuntoja.

Eniten asuntoja on Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

Tänä vuonna on aloitettu iso asuntojen peruskorjaushanke eli viihtyvyysremontit.

Uusia kohteita Espoossa rakennetaan tulevaisuudessa mm. Suurpeltoon, Finnooseen Saunalahteen, Kivenlahteen ja Espoonlahteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.