Rantakäärmeet pyrkivät yliopiston tutkimuslaitokseen sisälle – yhdessä laitekaapissa oli kolme "vierasta" samalla kertaa

Rantakäärmeet ovat tottuneet tutkimusasemalla ihmisiin ja tulisivat mielellään ovestakin sisälle. Metsähovin tutkimusasema

Paavo Rantalainen

Aalto yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalle Kirkkonummellapyrkii varsinkin keväisin jo tuttuja vieraita. Rantakäärmeet ovat tykästyneet aseman tutkimuslaitteisiin.

Rantakäärme on vaaraton, mutta ei aivan ongelmaton Metsähovin observatoria-alueella.

Käärmeet pääsevät alueella oleviin tutkimuskaappeihin vuosikymmeniä sitten maahan asennettuja kaapelikouruja pitkin. Myös ovista luontovieraita pyrkii sisään.

Tutkimusaseman johtaja Joni Tammi ei osaa sanoa kuinka paljon rantakäärmeitä on alueella. Varsinkin keväällä niitä tavataan jatkuvasti. Tänä vuonna ensimmäiset havainnot olivat jo maaliskuussa.

Kerran yhdessä jääkaapin kokoisessa laitteistokaapissa on ollut kolme rantakäärmettä kerrallaan.

− Yhden me tunnemme jo ulkonäöstä. Hän on Kerttu ja otaksumme, että Kertun jälkeläisiä on täällä useita.

Rantakäärme on rauhoitettu eläin. Asema on saanut Ely-keskukselta jälleen luvan ottaa kiinni ja siirtää käärmeitä asema-alueen ulkopuolelle.

Yksi ongelma käämeistä on Tammen mukaan se, että ne sotkevat arkoja tutkimuslaitteistoja ja tuovat esimerkiksi hiiren jäänteitäsisätiloihin.

− Kuten me sanomme, käärmeen ”pa…aa” on joskus aika paljon.

Vaikka rantakäärme on helppo tunnistaa ja se on vaaraton, oma riskinsä on myös se, että aseman työntekijät säikähtävät helposti niitä yllättävissä paikoissa ja saattavat esimerkiksi kaatua portaissa.

− Meillä on aika paljon täällä ulkomaisia opiskelijoita, joille pitää aina heti kertoa, että täällä on käärmeitä, mutta ne ovat vaarattomia, eikä niitä saa missään nimessä tappaa.

Syitä, miksi rantakäärmeet pitävät tutkimusaseman tiloista, voidaan lähinnä arvailla. Kyykäärmeitäkin alueella on, mutta ne eivät pyri sisätiloihin.

Tammen mielestä ilmiö ei liity mitenkään itse radiotutkimusaseman erikoisiin laitteisiin ja toimintaan.

− Laitekaapeissa on tasaisen lämmin ja toisaalta kesäkuumalla viilennys. Ja mukavan tasainen hurina. Rauhallinen paikka siis, Tammi toteaa.

Tutkimusaseman alueon suljettu ja aidoilla suojattu ja vartioitu. Eläimelle se voi olla vähän niin kuin rauhoitusalue.

Jotain erikoista ilmiössä kuitenkin saattaa olla.

− Soitimme kerran yliopiston eläintutkijalle. Hän ei aluksi pitänyt ilmiötä mitenkään kummallisena. Kun tutkija tuli katsomaan tänne, hän totesi, ettei ole missään nähnyt näin paljon käärmeitä sisätiloissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut