Koronalääkkeen kehityksessä ongelmia – "Tehohoitopotilaat eivät sairautensa vuoksi pysty itse antamaan suostumustaan"

Biopankkinäyte tullaan ottamaan suostumuksen antaneilta covid-19-taudin tai jonkin muun sairauden hoidon yhteydessä otettavasta verinäytteestä tai teho-osastolla. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo

toimitus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä alkaa covid-19-taudin lääkehoitotutkimus, tiedottaa Hus. Husin tehohoito-osastoilla tutkitaan kyseisen taudin hoitoa kahdella jo käytössä olevalla lääkkeellä.

– Parhaillaan on alkamassa koronavirustartunnan aiheuttaman covid-19-taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden lääkehoitotutkimus, joka on osa WHO:n tukemaa kansainvälistä remap-cap-tutkimusta, kertoo tiedotteessa dosentti Suvi Vaara Husin leikkaussalit, teho- ja kivunhoito -yksiköstä.

Remap-cap-lääketutkimuksen lisäksi Husissa on alkamassa myös muita niin covid-19-tautiin kuin muihinkin sairauksiin liittyviä tutkimuksia, joissa tarvitaan biopankkinäytteitä myös tehohoitopotilailta. Näiden tutkimusten etenemisen tahti on kiinni siitä, miten nopeasti ja paljon verinäytteitä saadaan kerättyä. Biopankkinäytteen ottamista tehohoitopotilailta mutkistaa se, ettei omaisen suostumus siihen riitä.

– Biopankkinäytteen ottamiseen tarvitaan potilaan oma suostumus, mutta tehohoitopotilaat eivät sairautensa vuoksi pysty itse antamaan suostumustaan, Vaara jatkaa.

Tiedotteen mukaan maailmassa vaeltaa useita tappavia virustauteja, mutta ne eivät pysäytä yhteiskuntaa, koska niitä vastaan on rokotteet ja lääkkeet. Koronaviruksen arvellaan sen sijaan aiheuttavan epidemioita jatkossakin ja tällöin aiemminkin kerätyillä biopankkinäytteillä on tärkeä tehtävä.

– Biopankkinäytteiden kerääminen on ehdottoman tärkeää, jotta saamme edustavan kuvan covid-19-potilaista useissa taudin eri vaikeusasteissa ja vaiheissa, ja lopulta saamme tautiin hoidon, Vaara toteaa.

Tutkijat ja lääkärit toivovat, että sekä sairastavat että ne, jotka eivät ole tällä hetkellä sairaana tai sairaalahoidossa, harkitsisivat biopankkisuostumuksen tekemistä internetissä. Biopankkinäyte tullaan ottamaan suostumuksen antaneilta covid-19-taudin tai jonkin muun sairauden hoidon yhteydessä otettavasta verinäytteestä tai teho-osastolla.

– Olemme mukana immuunivastetta muokkaavien hoitojen linjassa, jossa potilas satunnaistetaan saamaan joko interferoni-beta1a:ta, interleukiini-1-reseptoriantagonisti anakinraa tai ei mitään immuunivastetta muokkaavaa hoitoa.

Interferoni-beta1a:ta käytetään ms-taudin hoidossa ja interleukiini-1-reseptoriantagonisti anakinraa nivelreuman hoidossa. Ne ovat tulehdustilaa hillitseviä biologisia lääkkeitä, kerrotaan tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Helsingin sote-ammattilaisilla todettu 17 koronavirustartuntaa – osa työskennellyt seniorikeskuksissa
  2.4.2020 17:51
 2. Hus nosti kapasiteettia: Joka päivä tutkitaan yli tuhat koronavirusnäytettä, työ jatkuu kellon ympäri
  30.3.2020 17:51
 3. Koronavirusuutisten herättämät tunteet analysoitiin 6 viikon ajalta: "Mitä enemmän määräyksiä, sitä vähemmän pelkoa"
  30.3.2020 10:38
 4. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
  29.3.2020 18:07

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut