Yrittäjien hätähuuto: "Kymmeniä tuhansia yrityksiä on jo maksuvaikeuksissa ja suuri konkurssiaalto on ilmeinen"

Kymmeniä tuhansia yrityksiä on jo maksuvaikeuksissa ja suuri konkurssiaalto on ilmeinen, Suomen Yrittäjät tiedottaa.

– Valtion pitää nopeasti lisätä käytettävissä olevan suoran tuen määrää. Tuki pitää viisinkertaistaa, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vaatii järjestön tiedotteessa.

Yrittäjien työvaliokunta on arvioinut yrittäjien vaikeaa tilannetta tiistaiaamuna.

– Hallitus on tunnistanut tilanteen ja toiminut nopeasti, mistä kiitämme. Tarvitaan kuitenkin nopeasti lisää toimia. Arvioimme, että suoraa tukea tarvitaan runsaat viisi miljardia euroa, Mäkynen jatkaa

Hän painottaa, että monen yrittäjän ei ole mahdollista eikä viisasta tässä tilanteessa lisätä velkaa. Siksi suoraa tukea toivotaan jaettavaksi enemmän Business Finlandin, ely-keskusten ja kuntien kautta.

– Lisäksi valtion pitää ottaa vastuulleen määräajaksi yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut, Mäkynen esittää.

Suomen Yrittäjät ilmoittaa saavansa jatkuvaa palautetta siitä, että lainarahoitusta on vaikea saada pankkien kautta.

Palautteen perusteella vaikuttaa järjestön mukaan siltä, että pankit keskittyvät rahoittamaan entisiä asiakkaitaan Finnveran takausten turvin eikä uusia juuri oteta.

– Pankkien lainoihin ja Finnveran takauksiin perustuva rahoitusmalli tuntuu toimivan hitaasti ja tavoittavan suurempia yrityksiä. Se on myös yrittäjälle kallis. Sen varaan ei voi laajalti rakentaa yritysten pelastamista, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo järjestön tiedotteessa.

– Yksi ongelma on, että rahoituspaketin toimivuudesta ei ole kokonaiskuvaa. Pankkien pitäisi kertoa lukunsa, jotta tiedämme, miten yritykset saavat tai ovat saamatta rahoitusta.

Suora tuki on Mikael Pentikäisen mukaan ratkaisevan tärkeää, jos halutaan pelastaa laajalti Suomen pk-yrityksiä ja sitä kautta varmistaa kansantalouden nopea toipuminen kriisistä.

Järjestö toivoo hallituksen käynnistävän nopeasti lainsäädäntötoimia, joilla autetaan koronaviruksen ja sen torjumisen takia vaikeuksiin joutuneita ja joutuvia yrityksiä.

Järjestö esittää myös, että pikavipeille säädetään nopeasti korkokatto ja perintäkuluille yritysperinnässä euromääräiset ylärajat.

– Moni yrittäjä on niin ahtaalla, että houkutus pikavippeihin on suuri. Tarjontaa on paljon. Moni joutuu myös perintätoimien kohteeksi, koska laskuja ei ole varaa maksaa, Pentikäinen sanoo.

Lisäksi järjestö esittää ratkaisuksi sitä, että konkurssilainsäädäntöä muutettaisiin kriisiajaksi niin, että verojen tai julkisten maksujen maksamattomuuden perusteella yritystä ei voida hakea konkurssiin, jos maksukyvyttömyys tai erääntyneen velan laiminlyönti on aiheutunut koronakriisistä.

Myös yrityssaneerauksia ja velkajärjestelyjä pitäisi järjestön mukaan helpottaa ja varmistaa, että ne eivät esty koronakriisin vuoksi. Luottotietolakiakin pitäisi muuttaa siten, että pk-yritysten maksujen maksamattomuuden perusteella ei aiheudu maksuhäiriömerkintöjä, jos laiminlyönti on aiheutunut koronaviruksesta.

– Yhteiskunnan pitää olla nyt hereillä ja valmis auttamaan. Tukiverkkoja tarvitaan. Kannustamme yrittäjiä hyödyntämään tukipalveluita, esimerkiksi kriisipuhelinta, joka on käytössä ympäri vuorokauden, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Tukea yrittäjille:

Jaksamiseen liittyvissä asioissa yrittäjien käytössä on Mieli ry:n kriisipuhelin p. 09 252 50 111.

Juridisissa asioissa auttaa Yrittäjien neuvonta p. 09 229 222, ja talouskysymyksiin liittyvissä asioissa Yritys Suomen Talousapu p. 0295 02 4880.

Myös yrittäjien aluejärjestöt ovat yrittäjien apuna eri puolilla maata.

Uusyrityskeskusten, kehitysyhtiöiden ja kuntien yritysneuvojat ovat käytettävissä liiketoiminnan sopeuttamiseen, maksujärjestelyihin sekä yrityksille suunnatun julkisen koronarahoituksen hakemiseen liittyvissä asioissa.

Alueelliset yhteystiedot löytyvät Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut