Yritysten tilanne on koronavirusepidemian takia heikentynyt kahdessa viikossa nopeasti ja Helsingin seudulla tilanne on vielä muuta maata synkempi, ilmenee tuoreesta kyselystä.
Kauppakamarit saivat maanantaina kyselyynsä kahdeksassa tunnissa lähes neljä tuhatta vastausta yrityksiltä ympäri maata. Kysely oli jatkoa edelliselle, 17. maaliskuuta julkaistulle koronakyselylle.
Helsingin seudun kauppakamari sai Uudeltamaalta noin 900 vastausta. Yritykset edustavat laajasti kaikkia toimialoja ja kokoja.
Koronavirus on vaikuttanut tai tulee vaikuttamaan lähes kaikkiin eli 95 prosenttiin Helsingin seudun kauppakamarin alueelta vastanneisiin yrityksiin.
Liikevaihtoon virusepidemia on vaikuttanut kielteisesti tähän mennessä paljon, katsoo 40 prosenttia Uudenmaan vastaajista. Yli puolet eli 60 prosenttia arvelee vaikutusten kasvavan suuriksi seuraavien kahden kuukauden aikana.
Yrityksistä 39 prosenttia on aloittanut yt-menettelyn tai antanut lomautusvaroituksen, 61 prosenttia ei.
Niin ikään 39 prosentilla konkurssin riski on noussut, kun taas 61 prosentissa seudun yrityksistä riski ei ole kasvanut merkittävästi.
Hieman yli kolmannes uskoo välttyvänsä lomautuksilta seuraavien kahden kuukauden aikana.
Valtion koronakriisiin suuntaamia joustoja hyödyntää tai aikoo hyödyntää kolme neljäsosaa vastaajista. Kysytyimpiä helpotuksia ovat verottajan myöntämät joustot ja eläkemaksujen pidennetty maksuaika.
Uudenmaan yritysten tilanne on jonkin verran muuta maata synkempi niin liikevaihtovaikutuksilla, yt-neuvottelujen määrillä kuin konkurssiuhan lisääntymiselläkin mitattuna, arvioi tiedotteessa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.
– Erityisen vaikea tilanne on pienille palvelualan yrityksille, jotka jäävät valtion tukitoimien ulkopuolelle, Lahtinen sanoo.
Lahtisen mukaan yritykset tarvitsevat maksujen ja lainojen siirtämisen lisäksi välittömiä suoria tukia, joilla voidaan heti parantaa maksuvalmiutta ja välttää ylivelkaantumista.
– Tärkeää on myös, että valtion lisäksi Uudenmaan kunnat tulevat yrityksiä vastaan joustoilla ja vapautuksilla liiketilavuokrissa, kuten esimerkiksi Helsingin kaupunki on tehnyt.
Kauppakamari esittää myös konkurssimenettelyyn koronakaistaa. Siihen voisi siirtyä koronakriisin takia maksukyvyttömäksi joutunut muutoin elinkelpoinen yritys.
– Näille yrityksille tulisi suunnata valtion pääomalaina-tyyppisiä pitkäaikaisia rahoitustapoja, toteaa johtaja Marko Silen kauppakamarista.