Ihmiset raivostuivat HSL:n päätöksestä – kausilippua ei voi muuttaa arvoksi tai saada rahojaan takaisin

Käyttämätöntä kausilippua ei voi vaihtaa arvoksi. Arkistokuva. HSL

Anniina Virtanen

Monella jää poikkeusolojen vuoksi HSL:n kausilippu käyttämättä, mutta sitä ei toistaiseksi voi muuttaa arvoksi.

Kausilipun muuttaminen arvoksi vaatisi asiointia HSL:n tai kuntien palvelupisteissä. Koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi ja pisteiden henkilökunnan sekä asiakkaiden terveyden vuoksi kausilipun muuttaminen arvoksi keskeytyy.

– Näin voimme vähentää henkilökunnan ja asiakkaiden riskiä tartunnan saamiseen ja asiakaskontakteja viruksen leviämisen aikana, HSL tiedottaa.

HSL hyvittää myöhemmin yli 70-vuotiaiden kausilipuista sen osuuden kausilipusta, joka on voimassa 18. maaliskuuta alkaen ja on ostettu ennen tuota päivämäärää. Sen jälkeen ostettuja kausilippuja ei enää hyvitetä.

Ihmiset ovat uutisesta käärmeissään.

– On törkeää. Teknisesti huono sovellus, jos ei voi asiakas laittaa tauolle palvelua, jota ei käytä. Vähävaraisena tämä 53 e/kk tuntuu nyt omassa tilanteessa pahalta, kun työpaikka on kiinni, etätyöpakko riskiryhmäläisenä, ja että sen voi perua ainoastaan maksamalla irtisanomismaksun, eräs kommentoija harmittelee HSL:n sivuilla.

Eräs kommentoija kertoo, että hänen perheellään on kausilippuja yli 400 euron arvosta.

– Julkista liikennettä, julkisia paikkoja ja kouluja kehotetaan välttämään. Työpaikka on siirtynyt kotiin. On väärin, jos jäljellä olevasta kaudesta ei saa korvausta, hän kirjoittaa.

HSL muistuttaa, että Kuluttaja- ja kilpailuvirasto on tiedottanut, että joukkoliikenne palvelee normaalisti, ei esimerkiksi etätyöhön määrääminen lähtökohtaisesti oikeuta lipun hinnan palautukseen tai sen voimassaoloajan siirtämiseen.

Tilanne muuttuu, jos julkista liikennettä huomattavasti rajoitetaan viranomaismääräyksin tai liikennöitsijän omin päätöksin. Tästäkin ihmiset ovat eri mieltä.

– Eihän liikenne toimi normaalisti. Vuorovälejä on harvennettu ja nyt ilmeisesti vielä kuljettajien sairastumisten takia perutaan liikennettä, eräs kommentoi.

Palvelupisteet ovat Pasilassa ja Itäkeskuksessa auki pidennetysti. Päärautatieaseman palvelupiste suljettiin perjantaista 27. maaliskuuta alkaen.

Kun kyseessä on jälleenmyyjän virhe tai kun asuin-, työ- tai opiskelupaikkasi siirtyy HSL-alueen ulkopuolelle, hyvitystä voi hakea palvelupisteeltä.

Lisäksi hyvitystä voi hakea kuolemantapauksessa, sairaalassaolon sekä lakon tai liikennehäiriön takia.

Normaali etätöihin määrääminen koronaviruksen vuoksi ei tällä hetkellä oikeuta saamaan hyvitystä HSL-kortilla tai HSL-sovelluksessa voimassa olevasta kausilipusta, ei myöskään ulkomaanmatkan jälkeen määrätty kotikaranteeni.

Jos kuitenkin kunnan viranomaiset ovat määränneet karanteeniin, kausilippu muutetaan arvoksi takautuvasti.

Kauden muuttaminen arvoksi on ollut maksullinen palvelu, josta on peritty kuuden euron käsittelymaksu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 7. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 8. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 9. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 10. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 11. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 12. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 13. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.