Ihmiset raivostuivat HSL:n päätöksestä – kausilippua ei voi muuttaa arvoksi tai saada rahojaan takaisin

Käyttämätöntä kausilippua ei voi vaihtaa arvoksi. Arkistokuva. HSL

Anniina Virtanen

Monella jää poikkeusolojen vuoksi HSL:n kausilippu käyttämättä, mutta sitä ei toistaiseksi voi muuttaa arvoksi.

Kausilipun muuttaminen arvoksi vaatisi asiointia HSL:n tai kuntien palvelupisteissä. Koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi ja pisteiden henkilökunnan sekä asiakkaiden terveyden vuoksi kausilipun muuttaminen arvoksi keskeytyy.

– Näin voimme vähentää henkilökunnan ja asiakkaiden riskiä tartunnan saamiseen ja asiakaskontakteja viruksen leviämisen aikana, HSL tiedottaa.

HSL hyvittää myöhemmin yli 70-vuotiaiden kausilipuista sen osuuden kausilipusta, joka on voimassa 18. maaliskuuta alkaen ja on ostettu ennen tuota päivämäärää. Sen jälkeen ostettuja kausilippuja ei enää hyvitetä.

Ihmiset ovat uutisesta käärmeissään.

– On törkeää. Teknisesti huono sovellus, jos ei voi asiakas laittaa tauolle palvelua, jota ei käytä. Vähävaraisena tämä 53 e/kk tuntuu nyt omassa tilanteessa pahalta, kun työpaikka on kiinni, etätyöpakko riskiryhmäläisenä, ja että sen voi perua ainoastaan maksamalla irtisanomismaksun, eräs kommentoija harmittelee HSL:n sivuilla.

Eräs kommentoija kertoo, että hänen perheellään on kausilippuja yli 400 euron arvosta.

– Julkista liikennettä, julkisia paikkoja ja kouluja kehotetaan välttämään. Työpaikka on siirtynyt kotiin. On väärin, jos jäljellä olevasta kaudesta ei saa korvausta, hän kirjoittaa.

HSL muistuttaa, että Kuluttaja- ja kilpailuvirasto on tiedottanut, että joukkoliikenne palvelee normaalisti, ei esimerkiksi etätyöhön määrääminen lähtökohtaisesti oikeuta lipun hinnan palautukseen tai sen voimassaoloajan siirtämiseen.

Tilanne muuttuu, jos julkista liikennettä huomattavasti rajoitetaan viranomaismääräyksin tai liikennöitsijän omin päätöksin. Tästäkin ihmiset ovat eri mieltä.

– Eihän liikenne toimi normaalisti. Vuorovälejä on harvennettu ja nyt ilmeisesti vielä kuljettajien sairastumisten takia perutaan liikennettä, eräs kommentoi.

Palvelupisteet ovat Pasilassa ja Itäkeskuksessa auki pidennetysti. Päärautatieaseman palvelupiste suljettiin perjantaista 27. maaliskuuta alkaen.

Kun kyseessä on jälleenmyyjän virhe tai kun asuin-, työ- tai opiskelupaikkasi siirtyy HSL-alueen ulkopuolelle, hyvitystä voi hakea palvelupisteeltä.

Lisäksi hyvitystä voi hakea kuolemantapauksessa, sairaalassaolon sekä lakon tai liikennehäiriön takia.

Normaali etätöihin määrääminen koronaviruksen vuoksi ei tällä hetkellä oikeuta saamaan hyvitystä HSL-kortilla tai HSL-sovelluksessa voimassa olevasta kausilipusta, ei myöskään ulkomaanmatkan jälkeen määrätty kotikaranteeni.

Jos kuitenkin kunnan viranomaiset ovat määränneet karanteeniin, kausilippu muutetaan arvoksi takautuvasti.

Kauden muuttaminen arvoksi on ollut maksullinen palvelu, josta on peritty kuuden euron käsittelymaksu.

Aiheeseen liittyvää

  1. Metro siirtyy kesän 2019 aikatauluun – HSL hyvittää kausilippuja ikäihmisille ja karanteeniin joutuneille
    17.3.2020 15:17

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut