Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo rakentaa kalatien Gumbölen historialliseen koskimiljööseen, työt alkoivat puiden kaadolla

Gumbölen kartanon kupeessa Myllykoskella on aloitettu vaelluskaloille tarkoitetun kalatien rakentaminen.

Espoo rakentaa Myllykosken historiallisen padon itäpuolelle kalatien, jota pitkin vaelluskalat pääsevät ohittamaan padon.

Gumbölenjoen kalastoon kuuluu uhanalaisia vaelluskaloja, kuten meritaimen ja vaellussiika. Niiden matka on tähän saakka pysähtynyt Myllykosken patoon.

Gumbölen kalatien lisäksi suunnitteilla on kalatie myös läheiselle Dämmanin tekojärven padolle. Kun nämä esteet on raivattu, vaelluskalojen olisi mahdollista tulevaisuudessa nousta aina Nuuksion Pitkäjärveen saakka.

Gumbölen kalatie koostuu luonnonmukaisen koskiuoman lisäksi 185 metrin pituisesta kalatieuomasta ja kalatien yläosalle sijoittuvasta teräsbetonisesta patorakenteesta.

Työt alueella ovat alkaneet puiden kaadolla. Historiallisessa koski- ja kartanomiljöössä on useita vanhoja puita, joista osa joudutaan kaatamaan.

– Paikka on teknisesti erittäin hankala, sillä kalatie joudutaan rakentamaan syvälle pellolle. Siinä on todella hienoa vanhaa puustoa, jota valitettavasti joudutaan osittain kaatamaan. Mahdollisimman paljon pyritään kuitenkin säästämään, selvittää erityissuunnittelija Kalevi Hiironniemi Espoon ympäristökeskuksesta.

Hiironniemen mukaan kalatietä on suunniteltu useita vuosia.

– Tämä on todella iloinen asia kalojensuojelun kannalta. Meritaimenen kanta on erittäin arvokas, ja pitkällä tähtäimellä tavoitteena on myös Nuuksion järviylängön kalakannan rikastaminen.

Kalatien rakentamisessa on huomioitu alueen arkeologiset arvot sekä muun muassa liito-oravaesiintymät.