Kaupunginjohtaja: Espoo pidättäytyy lomautuksista 13. huhtikuuta saakka

Koronaepidemia on sulkenut muun muassa kirjastot. Arkisto / Päivi Tuovinen

Katja Riihola

Espoon kaupunki on päättänyt olla lomauttamatta henkilöstöään 13. huhtikuuta saakka, kertoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Ensimmäiset valmiuslakiin perustuvat rajoittamistoimet liittyen muun muassa koulujen ja päiväkotien toimintaan ovat voimassa tuohon saakka.

Tätä myöhemmällä lomautustarpeella kaupunginjohtaja "ei lähde spekuloimaan".

Espoo odottaa päätöksiä siitä, jatketaanko poikkeustilaa ja millä keinoin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että hallitus tulee todennäköisesti esittämään 13. huhtikuuta asti määrättyjen valmiuslakien voimassaolon pidentämistä.

Mäkelä kertoo, että Espoo edellyttää nyt henkilöstöltään valmiutta siirtyä aloilta, joilla työtä ei tällä hetkellä juuri ole aloille, joilla työvoiman tarve on lisääntynyt.

Kaupunki on perustanut resurssipoolin, jonka avulla pyritään yhdistämään työvoiman kysyntä ja tarjonta.

– Henkilöstöllämme tuntuu olevan hyvä asenne, Mäkelä kiittelee.

Esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripuolen henkilökunnan työt ovat vähentyneet, kun tapahtumat ja ryhmät on peruttu ja kirjastot suljettu.

Tällä hetkellä Espoossa selvitetään muun muassa sitä, keillä kaikilla olisi osaamista ja valmiuksia työskennellä sosiaali- ja terveyspuolella tai alan avustavissa tehtävissä.

Mäkelän mukaan muilta toimialoilta onkin jo löydetty ryhmiä, joista voisi saada apua sosiaali- ja terveyspuolelle. Määrä on kuitenkin rajallinen eikä tarkkoja lukuja näistä ihmisistä vielä ole.

Toistaiseksi sosiaali- ja terveystoimen sisältä on löydetty työvoimaa koronaepidemian muuttamassa tilanteessa. Esimerkiksi kiireettömästä hoidosta on siirretty henkilökuntaa kiireelliseen hoitoon ja puhelinneuvontaan.

– Tilannekuva selkiytyy koko ajan. On muitakin henkilöstöryhmiä, joiden rooli korostuu tässä. Esimerkiksi ruokahuoltoon liittyvä logistiikka ja se miten se hoidetaan turvallisesti, sanoo Mäkelä.

Espoon kaupunki aloittaa ensi viikolla esimerkiksi eväspussien jakamisen etäopetuksessa oleville koululaisilleen ja opiskelijoilleen.

Espoossa odotetaan myös hallituksen vastaantuloa ja tukea kunnille.

– Ministerit toivoivat, että kunnat välttäisivät lomautukset. Pelkät toiveet eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan rahoitus, että näin voidaan toimia, Mäkelä muistuttaa.

Pääkaupunkiseudun kunnat palaveeraavat tiiviisti etänä asian tiimoilta, Mäkelä kertoo.

– Jos tulevaisuuteen ajattelee, kaupunkien ja hallituksen on löydettävä hyvä yhteinen linja, miten henkilöstöresurssit pystytään turvaamaan kunnissa ja miten tämä rahoitetaan.

Myös Helsinki tiedotti tällä viikolla pyrkivänsä välttämään henkilöstönsä lomautukset.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoo sulkee noin 40 päiväkotia – Vajaa viidennes lapsista tuodaan enää hoitoon
    25.3.2020 16:00
  2. Suljetuissa kirjastoissa siivottu ja tehty aineistotyötä – työntekijöitä pyydetty ilmoittautumaan kaupungin resurssikeskukseen
    25.3.2020 13:24
  3. Etäopetuksessa oleville koululaisille aletaan jakaa eväspusseja – ”Jos perheiden tulotaso romahtaa, voi olla ettei jääkaapeissa ole pian mitään”
    24.3.2020 7:00

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut