Vakavin ennuste: 5000 tarvitsee tehohoitoa Suomessa – "Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta"

toimitus

THL on julkaissut tuoreen ennusteen koronaepidemiasta Suomessa. Sen mukaan noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta. Arvio perustuu THL:n ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

Epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi arvion mukaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280. Mallia päivitetään jatkuvasti, ennusteet tarkentuvat, kun uutta tietoa saadaan.

Vakavimman skenaarion mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000.

Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta. Eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, joten ennusteita ei voi epidemian huipun ajoituksen osalta aivan suoraan tulkita koko maata koskeviksi. Mallia päivitetään, kun uutta tietoa saadaan. Mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista 9 viikkoa on ennen epidemian huippua ja 9 viikkoa huipun jälkeen, kerrotaan tiedotteessa.

On edelleen epäselvää, mikä on uuden koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus.

– Esimerkiksi Italian Lombardiassa on arvioitu, että tartuttavuusluku (R0) ennen rajaamistoimia oli hieman yli 3. Olemme ottaneet tämän huomioon ja tuottaneet kaksi skenaariota, joissa toisessa R0=1,6 ja toisessa R0=1,8, kertoo professori Kari Auranen tiedotteessa.

– Näistä vakavamman skenaarion (R0=1,8) mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000. Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500 potilasta, Auranen jatkaa.

YlilääkäriTuija Leinon mukaan ennusteet tarkentuvat, kun voidaan käyttää Euroopasta saatuja tietoja. Mallissa on otettu huomioon tehohoitoa tarvitsevien potilaiden ikäjakauma Ranskasta.

THL:n tiedossa ei ole, että työikäisten henkilöiden tautitapausten vakavuus olisi Euroopassa merkittävästi noussut, kerrotaan tiedotteessa.

Mallissa on oletettu, että sairaalaan päätyvä tartunnan saanut henkilö joutuu sairaalaan keskimäärin 10 päivän kuluttua tartunnasta. Sairaalajakson keskimääräiseksi pituudeksi on mallinnuksessa oletettu kahdeksan päivää. Tehohoitoon joutuvan potilaan oletetaan keskimäärin tarvitsevan sekä kahdeksan päivää sairaalahoitoa että kahdeksan päivää tehohoitoa. Mallissa on huomioitu, että osalla sairaalahoitojakso on vielä pidempi.

Aiheeseen liittyvää

 1. Koronaan on kuollut kolme ihmistä Suomessa – THL: "Riski tartunnan saamiselle on kohonnut koko maassa"
  25.3.2020 15:58
 2. Puolustusvoimissa on varmistettu kahdeksan koronatapausta
  25.3.2020 15:38
 3. "On menty asentamaan koronasuodattimia" – härskit huijarit liikkeellä koronan varjolla
  25.3.2020 14:40
 4. Helsinkiläinen Teemu vangittiin Intiassa tyhjään hotelliin karanteeniin: "Jos poistun täältä, joudun vuosiksi vankilaan"
  25.3.2020 13:23
 5. Pk-seudun yrittäjiltä kahdeksan kohdan lista tarvittavista toimista – "Heikoimmassa asemassa ovat kädestä suuhun elävät yksinyrittäjät"
  25.3.2020 14:13
 6. Itse tehty kangasmaski ei välttämättä suojaa lainkaan koronalta – innokkaita ompelijoita kehotetaan painamaan jarrua
  25.3.2020 7:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut