Päivähoidon maksuihin kaavaillaan huojennuksia espoolaisperheille – poissaolopäivät hyvitettäisiin, jos niistä ilmoitetaan ajoissa

Espoon varhaiskasvatuspaikoissa on ollut tällä viikolla hoidossa vain vajaa viidennes kirjoilla olevista lapsista. Kuvituskuva. Arkisto / Marika Lumme

Katja Riihola

Päivähoidon maksuja aiotaan Espoossa hyvittää takaisin perheille niiden päivien osalta, jolloin lapsi on ollut pois hoitopaikasta koronaviruksen vuoksi asetetun valmiuslain aikana.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee päivähoidon asiakasmaksujen huojennuksia keskiviikkoisessa ja ruotsinkielisen svenska rum -lautakunta torstaisessa kokouksessaan.

Asiasta päättää kaupunginhallitus.

Asiakasmaksua ei perittäisi lasten poissaolopäivien osalta 18.3.–13.4.

Maksuhuojennuksia jatkettaisiin mikäli poikkeustila jatkuu ja valtioneuvosto suosittelee edelleen lasten pitämistä pois varhaiskasvatuksesta.

Maksuhuojennukset tulisivat koskemaan Espoon kunnallisia päiväkoteja ja ostopäiväkoteja.

Perustetta lapsen poissaololle ei kysyttäisi tai pyydettäisi ilmoittamaan.

Lapsen poissaolosta tulisi kuitenkin ilmoittaa viimeistään poissaolopäivän aamuna kello yhdeksään mennessä.

Ilmoittamatta jätetyistä poissaoloista maksu perittäisiin normaaliin tapaan.

Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila uskoo, että maksuhuojennus tulee osaltaan kannustamaan perheitä järjestämään lapsen hoito kotona.

Mattilan mukaan perheissä on kuitenkin jo otettu toiveet sosiaalisten kontaktien minimoimiseksi tosissaan.

– Vajaa 20 prosenttia kunnallisissa yksiköissä kirjoilla olevista lapsista oli eilen hoidossa, Mattila kertoi tiistaina.

Eduskunnan sivistysvaliokunta on kehottanut kuntia luopumaan varhaiskasvatusmaksujen perimisestä silloin, kun lapsi ei ole varhaiskasvatuksessa. Maksuhuojennus saattaa osaltaan lisätä vanhempien mahdollisuuksia jäädä kotiin hoitamaan lasta ja siten vähentää tartuntojen riskiä.

Myös huoltajilta on tullut toiveita varhaiskasvatusmaksujen perimättä jättämisestä sinä aikana, kun lasten suositellaan olevan pois varhaiskasvatuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.