Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norwegianilla matkustanut järkyttyi järjestelyistä: "Jos ei kentältä tai koneesta saatu tartuntaa, niin ei sitten mistään"

Espanjan Alicantesta kotiin Suomeen lauantaina Norwegianin koneella lentänyt matkustaja kertoo järkyttyneensä kokemuksesta.

Hän arvioi, että koronatartunnalta välttyminen on enää onnenkantamoisesta kiinni.

Espanjassa sukulaistensa luona vierailulla ollut matkustaja kertoo, että jo lähtöselvityksen järjestelyt Alicanten lentokentällä asetti kaikki matkustajat välittömään tartuntavaaraan.

Kirjautuminen Norwegianin lennoille ei ollut mahdollista verkossa, vaan se oli tehtävä lentokentällä.

Matkustaja sanoo lentoyhtiön jonotuttaneen samaan lähtöselvitykseen neljää koneellista matkustajia.

– Porukkaa oli yhteensä satoja ihmisiä: suomalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, islantilaisia ja muutamia venäläisiäkin näytti olevan, matkustaja kertoo.

– Kaikkia matkustajia seisotettiin kuin sillejä purkissa jonottamassa lähtöselvitykseen.

Matkustaja kertoo myös, että lähtöselvitykseen jonottaneet ihmiset yskivät ja aivastelivat käsiinsä, koska eivät ilmeisesti ole sisäistäneet annettuja ohjeistuksia tai eivät ole niistä tietoisia.

– Sitten virkailijat siinä räpläsivät jokaisen passit vuoronperään eivätkä itsekään olleet suojautuneet mitenkään.

Lentokoneessa ei matkustajan mukaan näkynyt merkkiäkään korotetusta hygieniatasosta. Esimerkiksi tarjottimet olivat tahmaisia ja pesemättä.

–  Jopa edellisten matkustajien kahviroiskeet oli pyyhkimättä penkkien selkämyksestä. Jos ei lentokentältä tai koneesta saatu tartuntaa, niin sitten ei mistään, matkustaja sanoo.

Hän lisää vielä, että kummallakaan lentokentällä, Espanjassa tai Suomessa, ei ollut matkustajille mitään informaatiota vallitsevasta tilanteesta.

– Alicantessa sentään oli kahvilat ja muut kiinni, mutta Helsingissä oli ihan normi meininki. Ja miksi me ulkomailta tulijat saimme jokainenlähteä omille teillemme ilman mitään kontrollia? Miksi kukaan ei ollut katsomassa, oliko joukossa selvästi kipeitä ihmisiä? matkustaja kysyy.

Norwegianilla tiedotusvastaava Tarja Valde-Brown kertoo yhtiöllä olevan käytössään tarkat käytännöt koneiden siivoamiseksi.

Hän aikoo tahollaan selvittää epäkohdat esiin nostaneen matkustajan kokemusten taustoja.

– Käymme jatkuvasti keskusteluja meille siivouspalveluja tarjoavien tahojen kanssa. Toivomme myös, että asiakkaamme tekevät kaikkensa suojatakseen itsensä ja muut matkustajat huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä suun ja nenän peittämisestä aivastaessaan ja niistäessään, Valde-Brown sanoo.

– Olen pahoillani, jos joku on kokenut puutteita tässä. Asiakkaidemme ja miehistömme terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on meille ensisijaisen tärkeää, Valde-Brown vakuuttaa.

Hän lisää vielä, että kaikissa Norwegianin lentolaivaston lentokoneissa on uusin ilmansuodatinteknologia. Koneiden HEPA-suodattimet suodattavat tehokkaasti lähes 100 prosenttia ilmassa olevista mikrobeista – mukaan lukien bakteerit ja virukset.

Korona on tappanut Espanjassa jo yli 1 700 ihmistä. Maassa on poikkeustila ja ihmisten ulkona liikkumistakin on rajoitettu. Ulos saa mennä vain, jos kyse on pakollisista työtehtävistä, ruokakaupassa käymisestä tai jostain terveydenhoitoon liittyvästä. Myös koiran ulkoilutus sallitaan.

Espanjan valtio tiedotti lauantaina, että sen sotilaita on komennettu desinfioimaan lentokenttiä ja juna-asemia.

Juttua muokattu 23.3.2020. Lisättytiedot lentokoneiden ilmansuodatinteknologiasta.