"Pönttöön vain wc-paperia, sitä itseään ja pesuvesiä" – Ihmisten vessanpönttöihin nakkaamat käsihygienialiinat tukkivat viemäreitä

toimitus

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) tiedottaa, että desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit ynnä muut sellaiset tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin, ei wc-pönttöön.

– HSY:n alueella pumppaamotukokset ovat lisääntyneet hieman, mutta toistaiseksi laajamittaista ongelmaa ei ole ollut. Nykyisessä poikkeustilanteessa työntekijäresurssin kohdentaminen tukosten avaamiseen ei ole toivottavaa, toteaa yksikön päällikkö Petteri Jokinen tiedotteessa.

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia ja niin sanotusti sitä itseään, sekä pesuvesiä. Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat. Koronavirustilanteen aikana nenäliinat tulee toistaiseksi laittaa sekajäteastiaan, ei biojätteeseen, neuvotaan tiedotteessa.

Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Käsi- ja muusta hygieniasta tuleekin nyt huolehtia erityisen hyvin.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan, kerrotaan tiedotteessa.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. Jätevedenpumppaamoiden ja viemäriverkoston kunnossapidosta sekä tukosten poistamisesta huolehtii HSY, mutta tukoksista voi aiheutua ympäristön pilaantumista.

Aiheeseen liittyvää

 1. Kulmuni Ylellä: Liikkumiseen lisärajoituksia jo tänään ja huomenna – hallitus tiukentaa toimia koronaa vastaan
  23.3.2020 9:47
 2. Älä hamstraa käsidesiä, pese saippualla, neuvoo Tukes – "Epämääräisiä aineita kaupataan verkossa"
  19.3.2020 14:37
 3. Altia nosti huikeasti etanolin tuotantoa: käsidesin valmistajat tarvitsevat raaka-ainetta
  17.3.2020 13:07
 4. "Potentiaalinen koronalinko" –  huomenna alkava kaupunkipyöräkausi herättää kansanedustajissa jopa pelkoa
  22.3.2020 16:49

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut