Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona herätti espoolaiset auttamaan toisiaan – "Tarkoitus on, että kukaan ei ota välistä rahaa"

Koronavirustilanne on saanut monet tarjoamaan kauppa-apua Espoossa. Apua kaupassa käymiseen on tarjottu ainakin verkossa Facebookin kaupunginosaryhmissä sekä Korona Kauppa-apu -ryhmässä, jossa on erillinen osio myös espoolaisille.

Kauppaan eivät voi lähteä esimerkiksi koronaviruksen takia karanteenissa olevat. Lisäksi hallitus ohjeisti alkuviikosta yli 70-vuotiaita pysymään mahdollisuuksien mukaan karanteenia vastaavissa oloissa, sillä he kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Yksi koronavirustilanteen takia kauppa-apua tarvinneista on tapiolalainen Vieno Koponen, 84. Koponen kertoo, että lähimmät sukulaiset asuvat kaukana ja koronatilanteen vuoksi hän on pysytellyt pois ruokakaupoista. Siksi ruokavarastot olivat alkuviikkoon mennessä ehtineet huveta.

Koponen kertoi Facebookin Puskaradio Espoo -ryhmässä, että hän oli soitellut ruokakauppoihin saadakseen niistä ruokaa kotiinkuljetuksella. Lopulta kauppa-apua löytyi ryhmän kautta.

– Sain avuksi nuoren miehen. Hän veloittaa 20 euroa siitä, kun hän käy minulle tuossa kaupassa, Koponen kertoo.

Koposta huolettaa, että kaikki kauppa-apua tarvitsevat ikäihmiset eivät sitä saa. Hän kertoo turvautuneensa tietoteknisissä asioissa nuorempiensa apuun, jotta ei putoaisi yhteiskunnan kelkasta.

– On paljon vanhuksia, jotka eivät osaa käyttää näitä vehkeitä, Koponen sanoo.

Ilmiöstä ovat tietoisia myös jupperilainen Heidi Jämsä sekä laaksolahtelaiset JaanaInberg ja Seikku Pohja He panivat viime viikonloppuna pystyyn ringin, joka välittää apua kauppa- ja apteekkiasioissa Jupperin, Veinin ja Laaksolahden alueella asuville riskiryhmäläisille ja karanteenissa oleville.

Kolmikko levittää puhelinnumeroillaan varustettua apuilmoitusta eteenpäin paitsi sosiaalisessa mediassa, myös paperisina versioina.

– Kaikki vanhukset eivät ole Facebookissa, joten pyrimme jakamaan alueella ilmoituksia vaikka ja minne, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monet, Jämsä sanoo.

Kolmikon järjestämä apu toimii siten, että joku heistä vastaa apua tarvitsevan yhteydenottoon. Hän välittää avunpyynnön eteenpäin Jupperin, Veinin ja Laaksolahden alueen Facebook-ryhmään, jossa halukas auttaja voi ilmoittautua. Avuntarvitsijan yhteystiedot menevät vain tälle ilmoittautuneelle auttajalle.

Jos kukaan Ju-Ve-La-nimisen ryhmän jäsenistä ei tartu avunpyyntöön, Jämsä, Inberg ja Pohja sopivat auttamisesta keskenään. Kauppalaskun maksaminen riittää, eikä erillistä kuljetuspalkkiota pyydetä.

– Tarkoitus on se, että kukaan ei ota välistä rahaa siitä, että auttaa toista, Jämsä sanoo.

– Nyt pitää vain toivoa, että ilmoitus tavoittaa mahdollisimman monet.

Kolmikko alkoikin torstaina saada yhteydenottoja.