Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo dekkarin näyttämönä – Outi Hongisto kirjoittaa kahviloissa

Kirjoittaminen on vienyt rakennusalalla työskentelevän Outi Hongiston mennessään. Jo muutama vuosi sitten, kun hän julkaisi kaksi lastenkirjaa, hän haaveili myös rikosjännityksen kirjoittamisesta. Haave on nyt toteutunut, koska esikoisdekkari Veljet Amir on julkaistu (Myllylahti Oy 2020).

Kirja kertoo kahden maahanmuuttajataustaisen veljen polkujen risteämisestä lain molemmin puolin.

Veljeksistä vanhempi, Younas on kunnianhimoinen selviytyjä. Hän lukee paljon ja päätyy opiskelemaan poliisiksi. Hän on jo ylennyt KRP:n tutkijaksi.

Nuorempi veli Amir on vailla työtä ja opiskelupaikkaa. Hän ajautuu maahanmuuttajataustaiseen jengiin ja rikoskierteeseen. Veljesten polut kohtaavat, kun Younasin tutkintatiimi törmää järjestäytyneen rikollisuuden epäilyn vuoksi kyseiseen jengiin.

Monet tapahtumapaikoista sijoittuvat rantaradan varrelle Leppävaaraan, Tuomarilaan ja Kauklahteen.

– Espoo on hieno miljöö dekkarille, koska täällä on kaikkea: teollisuusalueita, merenrantoja, niittyjä ja kerrostaloalueita ja täällä voi kulkea junalla kaupunginosasta toiseen. Silloin kun aloitin esikoisen kirjoittamisen, metro ei vielä liikennöinyt Espooseen, Outi Hongisto sanoo.

Päivätyön, kirjoittamisen, opiskelun ja kirjojen kirjoittamisen yhdistäminen kuulostaa sellaisella haasteelta, että Outi Hongistolla taitaa olla vuorokaudessaan enemmän kuin 24 tuntia.

– Asun työpaikan vieressä, arki pyörii vaivattomasti ja lisäksi olen siivonnut pois aikaa vieviä ja energiaa syöviä asioita pois. En esimerkiksi juurikaan katso televisiota, Outi Hongisto perustelee.

Kun kirjoittamista ajattelee koko ajan, sitä tulee myös tehtyä.

– Joskus viikonloppuna mieleni tekisi vain istua keittiön pöydän vieressä ja kirjoittaa. Silloin pakkaan läppärin reppuun ja lähden kirjoittamaan kahvilaan. Ulkoilu, lounas ja iltapäiväkahvit tulee hoidettua siinä samalla.

Outi Hongisto kertoo ahmivansa noin sata dekkaria vuodessa. Lukiessa mieleen hiipi ajatus ”jospa minäkin...”

Ensimmäiset opit kirjoittamisesta hän hankki Tapiolan kirjaston kirjoittajakurssilla ja nyt opinnot jatkuvat Turun yliopiston avoimessa opetuksessa.

Kirjoittamista opiskellessa tulee tietysti kirjoitettua koko ajan. Nyt Outi Hongistolla on työn alla kaksi dekkarityyppistä kirjaa ja muutama muu aihe pyörii mielessä.

– Keskeneräisistä kirjoista pitää valita se, joka huutaa eniten, hän naurahtaa.

– Ei auta, vaikka kuinka perustelisi itselleen järkisyillä, että se on ihan toinen teksti, johon nyt pitäisi keskittyä.

Veljet Amir -dekkarissa näkyy Suomen kansainvälistyminen. Outi Hongistolle Tukholma on tuttu kaupunki ja siellä hän on nähnyt väestön ja kaupunkikuvan muuttuvan. Sama on tapahtumassa Suomessa ja Espoossa. Kun hän luki Tukholmaan liittyvän rikostarinan, jossa on mukana maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, hän tajusi, että vastaavaa voi tapahtua Suomessakin.

– Osa maahanmuuttajista integroituu hyvin ja ylenee työtehtävissään, mutta joskus samasta puusta kasvaa erilaisia versoja. Sama pätee kantasuomalaisiin.

Outi Hongisto odottaakin kiinnostuneena, millaista palautetta kirjasta tulee.

– Toisen osan kirjoittaminen on nyt siinä vaiheessa, että voin vielä muokata sitä, jos lukijapalaute antaa siihen aihetta.

Veljet Amirin käsikirjoitusta hän luetutti ihmisillä, jotka tuntevat maahanmuuttajia.

– He pitivät siitä, että maahanmuuttajat on tuotu osaksi normaalia arkea.

Outi Hongiston esikoisdekkari Veljet Amir, 336 sivua ilmestyy maaliskuussa (Myllylahti Oy 2020). Toinen osa ilmestyy myöhemmin.

Outi Hongistolta on ilmestynyt aiemmin kaksi lapsille suunnattua matkakirjaa, joiden kustantaja on myös Myllylahti.

Sara matkalla Kaliforniassa (2015) realistinen lasten matkakirja, joka opettaa muun muassa lentokentällä toimimista.

Sara matkalla Dubaissa (2017) opettaa uutta vieraista kulttuureista.

Hongisto kirjoittaa usein Cafe Otsolahdessa, Tapiolan Cafe Tarinassa Nokkalan majakassa.