Espoo lisää lukioiden aloituspaikkoja – "Aika hurja tilanne, jos yhä useampaan lukioon vaaditaan yli 8:n keskiarvo"

Aloituspaikkojen määrä Espoon kaupungin lukioissa nousee tänä vuonna viime vuodesta 37 paikalla 1 819 paikkaan. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Espoon täytyy lisätä aloituspaikkoja lukioihinsa lähivuosina. Näin ainakin, jos lukioiden alimpien sisäänpääsyrajojen ei haluta nousevan paljon nykyisiä korkeammiksi.

Espoo on viime vuosina varannut suomenkielisistä lukioistaan aloituspaikkoja noin 64 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Ikäluokkaan lasketaan mukaan Espoon ja Kauniaisten suomenkielisen peruskoulun sekä kymppiluokkien ja lukioon valmistavan koulutuksen päättävät.

Peruskoulun päättävien nuorten määrän ennustetaan kasvavan 2020-luvulla. Kun tänä vuonna peruskoulun päättää arviolta 2 823 espoolaista, vuonna 2028 heitä on jo arviolta 3 300–3 400.

Lukion aloituspaikkoja pitäisi siis lisätä, jos niitä aiotaan tarjota jatkossakin vähintään yhtä suurelle osalle peruskoulun päättävistä.

– Jos katsoo ennustetta ja vähintään 64 prosenttia on jatkossakin osuus, jolle tarjotaan aloituspaikkoja, niin ensi vuonna paikkojen määrä kasvaisi 70 paikalla ja vuonna 2022 taas 144 paikalla, kertoo lukiokoulutuksen suunnittelija Jaakko Turpeinen Espoon kaupungilta.

Ennen vuotta 2018 lukion aloituspaikkoja varattiin Espoossa 61,5 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta.

– Osuutta haluttiin nostaa, jotta alimmat sisäänottokeskiarvot eivät nousisi liian korkeiksi. Espoossa lukiokoulutus on niin vetovoimainen, että noin 76–78 prosenttia peruskoulun päättävistä hakee ensisijaisesti lukioon.

Toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö Tapio Erma Espoon kaupungilta kertoo, että aloituspaikkamääriä pystytään kasvattamaan nykyisissä lukioissa.

– Uusia lukiorakennuksia sen sijaan rakennetaan 2020-luvun alkupuolella Viherlaaksoon, Matinkylään, johon Kaitaan lukio siirtyy, sekä Leppävaaraan Leppävaaran lukiolle. Näiden lukioiden opiskelijamäärää pystytään siis myös selvästi kasvattamaan, Erma sanoo.

Pyrkimyksenä on Erman mukaan se, että jokaiseen lukioon otettaisiin tulevaisuudessa vuosittain ainakin 200 uutta opiskelijaa.

Aloituspaikkojen määrä Espoon kaupungin lukioissa nousee tänä vuonna viime vuodesta 37 paikalla 1 819 paikkaan.

Lisää paikkoja tulee Espoon yhteislyseon, Etelä-Tapiolan, Haukilahden ja Leppävaaran lukioihin. Paikkoja lisätään lukioihin muun muassa tilan mukaan.

– Aloituspaikkamäärä pyritään myös saamaan sellaiseksi, että se on järkevästi jaollinen. Niin saadaan sopivan kokoisia ryhmiä, Jaakko Turpeinen kertoo.

Viime vuonna Espoon suomenkielisen peruskoulun päättäneistä ja koulutukseen valituista lukioon valittiin 1 833 ja ammatilliseen koulutukseen 687.

– Espoossa halutaan lukioon enemmän kuin ammatilliseen koulutukseen. Tähän vaikuttaa varmaan ainakin se, että Espoossa on paljon akateemisesti koulutettuja, Turpeinen arvioi.

Jotta ovet Espoon lukioihin aukeavat, opiskelijan lukuaineiden keskiarvon pitää olla vähintään 7. Lukioiden lopulliset sisäänpääsykeskiarvot vaihtelevat vuosittain muun muassa hakijoiden määrän ja heidän keskiarvojensa mukaan. Sisäänpääsyrajat selviävät, kun yhteishaun tulokset julkistetaan kesäkuussa.

Viime kesänä kuohutti se, että eliittilukion maineessa olleeseen Etelä-Tapiolan lukioon pääsi alimmillaan keskiarvolla 7 ja paikkoja jäi täyttämättä ensisijaisten hakijoiden vähäisen määrän takia.

– Alin mahdollinen keskiarvo ei ole riittänyt Espoossa lukiopaikkaan oikeastaan koskaan. Etelä-Tapiolan lukion viime vuoden tilanne oli poikkeuksellinen, Turpeinen sanoo.

Myöhemmin Etelä-Tapiolan lukioon valittiin 40 opiskelijaa lisähaun kautta, jossa alin sisäänpääsykeskiarvo oli 8,58 (LV 26.6.2019).

Sisäänpääsyrajojen nousua ei Turpeisen mukaan oikeastaan voi hillitä muuten kuin aloituspaikkoja lisäämällä.

– Kyllähän se aika hurja tilanne on, jos yhä useampaan lukioon vaaditaan yli 8:n keskiarvo, Turpeinen pohtii.

Espoon kaupungin suomenkieliset lukiot

Espoon yhteislyseon lukio: 7,77

Espoonlahden lukio: 8,42

Etelä-Tapiolan lukio, yleislinja: 7*

Haukilahden lukio, yleislinja: 8,58

Kaitaan lukio, yleislinja: 7,75

Kuninkaantien lukio: 9,15

Leppävaaran lukio, yleislinja: 7,75

Otaniemen lukio, yleislinja: 8,83

Tapiolan lukio, yleislinja: 8,92

Viherlaakson lukio, yleislinja: 8

*Lisähaussa alin sisäänpääsykeskiarvo oli 8,58.

Aiheeseen liittyvää

  1. Koronavirus: Espoon ja Kauniaisten lukiolaiset etäopiskeluun
    14.3.2020 23:15
  2. Huippulukioon vyöryy nyt halukkaita –  Jo lähes 600 nuorta pyrkii lisähaulla Etelä-Tapiolan lukioon
    18.6.2019 16:25
  3. Espoon lukioiden imu kasvoi – halutuin lukio löytyy Otaniemestä
    11.3.2020 16:45

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut