Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metro siirtyy kesän 2019 aikatauluun – HSL hyvittää kausilippuja ikäihmisille ja karanteeniin joutuneille

HSL tiedottaa pyrkivänsä parhaansa mukaan turvaamaan sen, että liikenne kulkee heitä varten, jotka sitä edelleen tarvitsevat. Juna-, metro- ja raitiovaunuliikennettä kuitenkin harvennetaan. Metroliikenteessä siirrytään 18. maaliskuuta alkaen kesän 2019 aikatauluihin: arkisin ruuhka-aikojen tiheämpi vuoroväli (2,5 minuuttia osuudella Tapiola–Itäkeskus) harvenee 3–4 minuuttiin.

Raitiovaunuliikenteessä siirrytään ajamaan arkiliikennettä lauantain aikatauluin niin ikään 18. maaliskuuta alkaen. HSL:n lähijunaliikenteessä on peruutuksia ja harvempaa liikennettä. A- ja K-junat ajavat läpi päivän 20 minuutin vuorovälillä normaalin 10 minuutin vuorovälin sijaan ainakin torstaihin 19. maaliskuuta asti.

Junien harvennettu liikenne johtuu veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä sairauspoissaoloista. Myös metro- ja raitiovaunuliikennettä harvennetaan sairauspoissaolojen takia.

Bussiliikenteessä jatketaan toistaiseksi talviaikatauluilla, mutta kuljettajien runsaiden poissaolojen takia lähtöjä saattaa jäädä ajamatta jonkin verran normaalitilannetta enemmän.

Viime päivinä on keskustelua herättänyt myös se, mistä ovista busseihin voi nousta sisään. HSL ei ole muuttanut ohjeistustaan asiassa, eli sisään noustaan normaalikäytännön mukaisesti etuovista, ja runkobusseissa käytössä ovat myös keskiovet, opastetaan tiedotteessa.

Liikennemuutokset pyritään saamaan Reittioppaan aikataulutietoihin 18. maaliskuuta mennessä.

THL:n määräämästä karanteenista voidaan tehdä hyvitys jälkikäteen THL:n todistusta vastaan. Lisäksi yli 70-vuotiaat voivat hakea takautuvasti kausilipusta hyvitystä siltä osin kuin se on voimassa 18. maaliskuuta tai myöhemmin. Hyvitystä ei voi kuitenkaan hakea nyt, vaan myöhemmin HSL:n ilmoittamana ajankohtana.

HSL on keskeyttänyt omissa palvelupisteissään ja kuntien palvelupisteissä maksullisen käytännön, jolla HSL-kortin kausilipun on voinut muuttaa arvoksi. Tiedotteen mukaan tällä pyritään välttämään palvelupisteiden ruuhkautumista tilanteessa, jossa suuria ihmismassoja ja kokoontumisia on syytä välttää tartuntariskin takia. HSL-sovelluksen kausilipuissa kyseistä käytäntöä ei ole ollut aiemminkaan.

Lisäksi tiedotteessa muistutetaan, että jos matkustaa joukkoliikenteellä, on huomioitava kaikissa tilanteissa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Jos oloaan ei tunne terveeksi, kehottaa HSL välttämään matkustamista tartuntariskin vähentämiseksi. HSL kehottaa myös välttämään tarpeetonta matkustamista, jotta ne, joiden on pakko matkustaa, voivat matkustaa ilman tungoksen tuomaa tartuntariskiä.