Lääkkeet voi haetuttaa valtakirjalla apteekista – flunssaisten ja riskiryhmäväestön paikka on kotona

toimitus

Koronatilanteen vuoksi riskiryhmiin kuuluvia ja flunssaoireisia suositellaan välttämään käyntiasiointia. Jos henkilö kuuluu näihin ryhmiin, hän voi antaa toiselle henkilölle sähköisen valtuuden hakea reseptilääkkeet apteekista. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa, tiedottaa Digi- ja väestötietovirasto.

Reseptilääkkeiden hakemiseen voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa kenet tahansa – niin puolison, sukulaisen kuin tutun tai auttamishaluisen naapurin. Valtuudet-palvelussa voi itse määrätä, kauanko valtuus on voimassa. Valtuuden voi myös peruuttaa.

Valtuutettu henkilö voi asioida missä tahansa apteekissa. Hän ei tarvitse valtuuttajan Kela-korttia, reseptiä tai potilasohjetta. Valtuutetun henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen. Valtuutetun henkilön tulee kertoa apteekissa, mikä on valtuuttajan nimi ja henkilötunnus sekä mitä reseptilääkkeitä hän tarvitsee, tiedotteessa kerrotaan.

Suomi.fi-valtuudet on osa Suomi.fi-verkkopalvelua, joka kokoaa yhteen kaikki julkiset palvelut. Apteekkiasioiminen toisen puolesta on ollut mahdollista kesäkuusta 2019 alkaen. Helmikuun loppuun mennessä apteekkivaltuuksia oli annettu yhteensä noin 27 600. Suomi.fi-palveluiden kehittämisestä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

Suomi.fi-valtuuksissa kansalainen voi valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestaan valitsemissaan asioissa. Palvelussa voi myös pyytää valtuutta asioida toisen henkilön tai yrityksen puolesta ja hallinnoida omia valtuutuksiaan keskitetysti. Valtuudet-palvelun avulla voi toisen henkilön tai yrityksen puolesta asioida esimerkiksi Traficomin sekä useissa Verohallinnon palveluissa, sanotaan tiedotteessa.

Suomi.fi-valtuudet helpottaa arkea, kun ei itse pysty hoitamaan asiointiaan esimerkiksi iän, sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi. Tällöin luottohenkilö voi hoitaa asiat helposti sähköisen valtakirjan avulla. Lisätietoja ja valtuuksia hyödyntävät asiointipalvelut löytyvät osoitteesta Suomi.fi/valtuudet.

Näin annat sähköisen valtuuden:

1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla palveluun osoitteessa suomi.fi/valtuudet.

2. Siirry valikosta kohtaan ”Anna valtuus”.

3. Lisää valtuuttamasi henkilön nimi ja henkilötunnus.

4. Valitse Valtuusasiat-listalta "Apteekkiasiointi" ja määrittele valtuuden voimassaoloaika.

5. Kerro valtuuttamallesi henkilölle henkilötunnuksesi sekä tarvitsemiesi reseptilääkkeiden nimi.

Aiheeseen liittyvää

 1. Sosiaaliala on huolissaan kotiin jäävistä koululaisista: "Kymmeniätuhansia lapsia jää vaille turvallista päiväohjelmaa"
  17.3.2020 8:39
 2. Hallitus ja presidentti: Suomi on nyt poikkeustilassa – Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä
  16.3.2020 17:39
 3. Hallitus sulkee kaikki koulut koronan vuoksi, ei päiväkoteja – tiukka valmiuslaki voimaan
  16.3.2020 17:03
 4. Koronavirus leikkaa liikennettä tuntuvasti – "Moni välttää myös arkiliikkumista"
  16.3.2020 16:36
 5. Viking XPRS:n aikataulu muuttuu 17. maaliskuuta alkaen
  16.3.2020 16:24
 6. Kotien nettiyhteydet joutuvat nyt koville – näillä ohjeilla hallitset kaistasyöppöjä
  16.3.2020 16:23

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut