Neljä pankkia auttaa velallisiaan koronakurimuksessa – asuntolainoihin on nyt tarjolla lyhennysvapaata jopa vuodeksi

OP Ryhmän pääjohtajan Timo Raitakallion mukaan joustoilla kannetaan yhteiskuntavastuuta. - Toimimme asiakkaidemme hyväksi tämän poikkeuksellisen kriisin keskellä. Laura Oja

Crista Lassfolk-Feodoroff

Useat pankit ovat ilmoittaneet lyhennysvapaista asuntovelallisille koronakriisin aikana.

Ensimmäisenä ehti Pohjoismaiden suurin pankki Nordea, joka tiedotti perjantaina myöntävänsä asiakkaidensa asuntolainoihin enintään kuusi kuukautta lyhennysvapaata. Pienille ja keskisuurille yrityksille Nordea tarjoaa tarvittaessa kolmen kuukauden lyhennysvapaata sekä muita apukeinoja.

Sunnuntaina vuorossa oli Danske Bank, joka tiedotti tarjoavansa koronan takia korkeintaan kuuden kuukauden lyhennysvapaata asuntolainaan. Pankki tarjoaa myös muutoksia yritysasiakkaiden maksuohjelmiin ja korotuksia yritysasiakkaiden luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin.

Maanantaiaamuna muutosmahdollisuuksista lainanmaksussa tiedotti ensimmäisenä Aktia, joka antaa sekä yksityisille että yrityksille lyhennysvapaata korkeintaan kahdeksan kuukautta. Yritysasiakkailleen pankki tarjoaa lisäksi tarvittaessa tukea mahdollisen kassakriisin ratkaisemiseksi käyttöpääoman ja maksuvalmiuden rahoituksen muodossa.

OP Ryhmä ilmoitti maanantaina lounasaikaan tarjoavansa taloudellista helpotusta asiakkailleen, joiden taloudenhoito on vaikeutunut koronakriisin vuoksi. OP Ryhmä tarjoaa sekä kotitalouksille että pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn.

Asuntovelallisille pankki antaa lyhennysvapaata 12 kuukautta. Yritysten osalta maksuaikojen muutokset arvioidaan tapauskohtaisesti ja hyödyntäen laajasti Finnveran tarjoamia takauksia. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

– Suomen suurimpana rahoittajana kannamme vastuumme suomalaisten kotitalouksien ja pk-yritysten taloudellisesta tilanteesta ja toimimme asiakkaidemme hyväksi tämän poikkeuksellisen kriisin keskellä, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ilmoittaa pankin tiedotteessa.

Sekä yksityishenkilöitä että pk-yrityksiä kannustetaan olemaan yhteydessä omaan osuuspankkiinsa mahdollisista rahoitustarpeista ja muutoksista nykyisten luottojen maksuohjelmiin. Ensisijaisesti suositellaan digitaalisten palvelukanavien käyttöä.

OP Ryhmä on Suomen suurin asuntolainojen antaja, jonka markkinaosuus Suomen asuntolainakannasta on 40 prosenttia. Toisena on Nordea 29 prosentin osuudellaan.

Danske Bankin osuus asuntolainakannasta on 11 prosenttia ja Aktian neljä prosenttia.

Loput markkinaosuudet jakautuvat siten, että Handelsbankenilla ja S-Pankilla on kummallakin kolme prosenttia suomalaisten asuntolainoista. Kuntarahoituksella on niistä kuusi prosenttia, Säästöpankkiryhmällä viisi prosenttia, POP Pankki -ryhmällä kaksi prosenttia.

Ålandsbankenilla, Hypo-konsernilla ja Oma Säästöpankilla on kullakin yhden prosentin markkinaosuus asuntolainakannasta.

Pankkien markkinaosuudet tilastoi Suomen Pankki.

Aiheeseen liittyvää

 1. Suomessa voi olla jo yli 7 000 koronaan sairastunutta – THL:n pääjohtaja Ylelle: "Määrä mahdollisesti jopa 20–30 kertaa raportoitua enemmän"
  16.3.2020 10:41
 2. Korona ajaa suomalaisia rahaongelmiin – näin asiantuntija neuvoo väistämään pahimmat karikot
  16.3.2020 8:59
 3. Perheelliset työntekijät ovat pulassa koronan vuoksi – uraäidit vetoavat työnantajiin viiden kohdan vinkkilistalla
  16.3.2020 9:54
 4. Hyviä uutisia velallisille! Pankki tarjoaa 8 kuukautta lyhennysvapaata koronatilanteen vuoksi
  16.3.2020 8:38

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut