Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset hakivat viime vuonna verkosta lainaa keskimäärin 7 600 euroa – lainasummat suurenivat mutta takaisinmaksuajat lyhenivät

Suomalaiset hakivat viime vuonna verkosta lainaa keskimäärin 7 600 euroa kahden vuoden takaisinmaksuajalla.

Näin kertoo rahoituspalvelujen hintavertailuja tekevän Financer.comin selvitys.

Viimevuotisten lainasummien keskiarvo oli noin 300 euroa isompi kuin vuonna 2018, mutta laina-aika oli puolet lyhyempi.

Financer.com selvitti yli 15 600 palvelunsa kautta tehdyn lainahaun perusteella, millaista lainaa suomalaiset hakivat viime vuonna.

Lainojen takaisinmaksuaikojen lyheneminen selittyy lähinnä sillä, että palvelun kautta haettiin enemmän pieniä luottoja, joissa maksuaika on lyhyempi.

Taloussivuston arvion mukaan kulutustottumusten tai lainantarpeen muutokset eivät vaikuttane laina-ajan kestoon.

Selvityksen mukaan kulutusluottojen keskimääräinen lainasumma oli 12 269 euroa. Keskimääräinen laina-aika oli hieman vajaa viisi vuotta.

Pikavippien lainasumma oli keskimäärin 534 euroa. Laina-aika oli noin 5,5 kuukautta.

Autolainaa haettiin keskimäärin noin 15 100 euroa ja laina-aika oli yli 5 vuotta.

Merkittäviä eroja sukupuolten välillä ei ole kulutusluottojen ja pikavippien hakijoissa. Autolainoissa miesten osuus hakijoista on selvästi isompi, 68 prosenttia.

Lainaa hakivat selvästi eniten 25–34-vuotiaat.

Vuonna 2019 tuli voimaan lakimuutos, joka asetti rajoituksia lainakustannuksiin. Muutoksen myötä monet pieniä alle 2 000 euron lainoja myöntävistä yrityksistä lopettivat toimintansa.

Lakimuutoksen vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta se ei ole suoraan vaikuttanut Financer.com-palvelun kautta tehtyihin lainahakuihin.

– Uskomme, että tulokset antavat hyvän yleiskuvan siitä, millaista lainaa suomalaiset hakevat netistä, toteaa Financer.com Suomen maajohtaja Jussi Yli-Korhonen

Tilastokeskus lakkautti luottokantatilaston vuonna 2015. Pankit tai rahoituslaitokset taas eivät yleensä julkaise tarkkoja tietoja haetuista lainasummista.