Myös lapset seuraavat keskustelua koronaviruksesta, muistuttaa THL.
– Aikuisten tehtävänä on tukea ja turvata lapsia heidän huolissaan ja peloissaan.
Lapset reagoivat stressiin monin eri tavoin. He voivat olla ahdistuneita, takertua vanhempiinsa tavallista enemmän, olla vihaisia tai toisaalta ylikilttejä tai esimerkiksi kastella sänkynsä öisin, THL:n tiedotteessa kerrotaan.
THL on antanut ohjeita, kuinka lapsen reaktioihin olisi hyvä suhtautua ja miten koronasta tulisi puhua.
1. Pysy rauhallisena voidaksesi olla tukena lapselle. Suhtaudu lapsen reaktioihin lämmöllä ja ymmärtäväisesti. Kuuntele hänen huoliaan ja anna paljon läheisyyttä. Yritä järjestää tavallistakin enemmän aikaa olla lapsen kanssa.
2. Puhu rauhalliseen ja ystävälliseen sävyyn ja lievitä mahdollisia pelkoja.
3. Erityistilanteessakin järjestä lapselle mahdollisuuksia tavalliseen leikkiin niin paljon kuin voit.
4. Yritä pitää lapsi mahdollisimman lähellä vanhempia ja muuta perhettä. Jos on pakko olla erossa esimerkiksi sairaalaan joutumisen takia, yritä pitää säännöllisesti yhteyttä esimerkiksi puhelimitse ja rauhoittele lasta.
5. Pidä kiinni tavallisista arjen rutiineista ja aikatauluista niin pitkälle kuin mahdollista.
6. Jos tilanne muuttuu paljon tavanomaisesta, esimerkiksi päiväkodin tai koulun sulkemisen takia, koeta etsiä silloinkin arkeen hyvät rutiinit ja tasapaino koulutehtävien, turvallisen leikin ja rentoutumisen välillä.
7. Anna lapselle selkeitä ja konkreettisia ohjeita siitä, miten tartuntavaaraa voi vähentää: pese kädet hyvin, älä laita sormia suuhun. Näytä itse esimerkkiä ja käytä sanoja, jotka lapsi ymmärtää.
8. Lapselle on myös hyvä kertoa rauhoittavasti siitä, mitä saattaa tapahtua: joku perheenjäsen voi esimerkiksi tuntea olonsa huonoksi ja joutua sairaalaan. Siellä lääkärit auttavat voimaan paremmin.